májusban nem

2020.05.05. 07:00

Foglalkoztatás 4 órában – A celli Vulkán fürdő állami kompenzációra pályázik

Az április 10-én megjelent 105/2020. IV. kormányrendelet a veszélyhelyzetben szükségessé vált csökkentett munkaidős foglalkoztatás támogatásáról rendelkezik. Ez is része a gazdaságvédelmi akció­tervnek. A Vulkán fürdő pályázik.

Ölbei Lívia

Gyerekrészleg a Vulkán fürdőben. A zsivaj most csak emlék

Fotó: VN-archív

A jogszabály alapján pályázott a celldömölki önkormányzat által fönntartott Vulkán Gyógy- és Élményfürdő: a rendeletben foglaltaknak megfelelően április 20-ától három hónapra kéri a támogatást a munkavállalókkal együtt benyújtott kérelemben.

A fürdőben a veszélyhelyzetben 28 munkavállaló munkaszerződése csökkent 4 órásra (a napi 8 óra helyett). A kieső bér kompenzálását célozza a pályázat. Ahogyan a rendelet fogalmaz: „A támogatás mértéke a veszélyhelyzet kihirdetésének napja szerinti esedékességgel megállapított havi távolléti díj általános szabályok szerint megállapított, személyi jövedelemadó-előleggel, járulékokkal csökkentett összegének a harminc, negyven vagy ötven százalékban kieső munkaidőre járó arányos részének hetven százaléka.”

Gyerekrészleg a Vulkán fürdőben. A zsivaj most csak emlék
Fotó: VN-archív

A támogatás köztehermentes. A munkáltatónak egy hónap továbbfoglalkoztatást kell vállalnia, az önkormányzati remények szerint a fürdő újranyitásával ennek nem lesz akadálya. A munkavállalók ebben az időszakban végzik el a szükséges munkákat: a gépészeti rendszerek, a medencék felújítását, az udvar rendbetételét és a fürdő nagytakarítását. A rendelet szerint egyéni fejlesztési időt is meg kell állapítani – ez a munkaidő 30 százaléka –, a tervek szerint ezt az időt kommunikációs tréningen, fogyasztóvédelmi oktatáson, elsősegély-nyújtási és újraélesztési tanfolyamon töltik a fürdő dolgozói. Így az átmeneti időszakban mindenkinek megmarad a munkahelye. A fürdő májusban biztosan nem nyit ki.

A KONDITEREM KINYITHAT

Bár a központi rendelkezések révén ezen a héten már fogadhatják a vendégeket egyebek mellett a vidéki fürdők is, a celldömölki Vulkán fürdő egyelőre nem él a lehetőséggel. Tegnap délután ülésezett a városi operatív bizottság. Fehér László polgármester elmondta: az ülésen arra jutottak, hogy a fürdőt májusban nem nyitják meg a közönség előtt. A fürdő területén működő szolgáltatók (fodrász, konditerem stb.) azonban kinyithatnak. A Jufa-szálló zárva van, de a kempingbe már érkeztek vendégek. Csütörtöktől újraindul a városban a templom előtti „ruhás piac” is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában