technológia

2020.05.08. 07:00

Híváskezdeményezés kicsit másképpen – A VoLTE aktiválható – de mire jó?

Magyarországon lassan három éve van jelen a piacon a híváskezdeményezés legújabb formája, amely kezdetben csak néhány mobiltelefonon volt aktiválható, mára azonban már minden nagyobb telefonszolgáltatónál elérhető a VoLTE. A technológia egyre több okostelefonon aktiválható.

Polgár Patrícia

Három éve jelent meg, most már a legtöbb okostelefonon hozzáférhető a technológia

Fotó: Horváth Balázs

A VoLTE mozaikszó a Voice over LTE – vagyis hang az LTE-n, azaz a 4G-s hálózaton keresztül – rövidítése. A magyarországi három vezető szolgáltató közül az első három évvel ezelőtt vezette be a technológiát, tavaly a másik kettő is felzárkózott a nyomába.

Akkoriban még viszonylag kevés készüléken futott az opció, az utóbb hetekben kijött szoftverfrissítések azonban egyre több mobilon lehetővé tették a VoLTE használatát. De mit is jelent ez pontosan?

Három éve jelent meg, most már a legtöbb okostelefonon hozzáférhető a technológia
Fotó: Horváth Balázs

A technológiával tulajdonképpen 4G hálózaton kezdeményezhetünk HD minőségű hívást adatforgalom generálása nélkül. Sőt a hívással párhuzamosan 4G sebességű adatkapcsolat is van, telefonálás közben is maximális sebességű interneten szörfölhetünk.

És hogy mik a 4G-s hanghívás előnyei? Segítségével gyorsabban kapcsolódhat össze a két fél, így a kicsöngés előtti idő lerövidül. Arra

azonban ügyelnünk kell, hogy a technológia csak azokon a helyeken aktív, ahol elérhető a 4G hálózat. Pluszpozitívum, hogy az ilyen módon indított hívások a telefonok akkumulátorát kisebb mértékben terhelik meg. A jobb hangminőség csak akkor tapasztalható, ha a

hívott fél készüléke is rendelkezik a technológiával. Ehhez a telefon szoftverének frissítése szükséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában