Kijáró

2020.05.29. 18:05

Kancellári bejelentés – Részben feloldják a kötelező maszkviselést Ausztriában

Tovább lazít a járványügyi korlátozásokon az osztrák kormány. Június 15-tól már csak egyes helyeken lesz kötelező az orr és a száj eltakarása, a gasztronómia működése pedig ismét könnyebb lesz.

vaol.hu

Június közepétől már csak a tömegközlekedési eszközökön, az egészségügyi intézményekben, gyógyszertárakban kötelező az orr és száj eltakarása – jelentette be Sebastian Kurz kancellár. Továbbra is kötelező lesz maszkot viselnie azon szolgáltatóknak is, ahol az egyméteres védőtávolságot nem lehet betartani – például a fodrászatokban, éttermekben – tájékoztat az orf.at.

Az üzletekben és iskolákban, valamint az éttermekben és szállodákban tehát hamarosan maszk nélkül is lehet majd tartózkodni, de amint a kormányfő hozzátette: erősen ajánlott marad az arc és az orr eltakarása mindenütt, ahol sokan gyűlnek össze, és nem lehet a szükséges védőtávolságot megtartani.

Tovább mérséklődnek a gasztronómiára vonatkozó korlátozások is. Június 15-től már éjjel 1 óráig tarthatnak nyitva a vendéglátóhelyek, és eltörlik az asztaltársaságok létszámára vonatkozó szabályt is. Az asztalok közötti egyméteres távolságot azonban meg kell tartani.

Felkészültek a helyzet romlására is

Tájékoztatóján Sebastian Kurz arra is figyelmeztetett: noha a járványhelyzet kedvezően alakul, bármikor szükség lehet az újbóli szigorításokra. Ha erre sor kerül, először regionálisan vezetnek be korlátozásokat.

A kancellár arra kérte az embereket, tartsák meg egymástól az egyméteres távolságot, mellőzzék a hagyományos üdvözlési formákat és gyakran fertőtlenítsék kezeiket.

Ezek is érdekelhetik