Van rá igény

2020.05.26. 11:30

Könyvteraszként nyitott ki a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár

Amíg a közönségforgalmi tereket nem lehet kinyitni, könyvteraszként működik a Berzsenyi Dániel Könyvtár. Már hétfőn sorra hozták vissza a könyveket és adták le a rendeléseket.

Merklin Tímea

Takács Erzsébet négy könyvet hozott most vissza, további rendelését telefonon adja le

Fotó: Horváth Balázs

– Mivel 20 ezer dokumentumunk kint van azóta, hogy március közepén leálltunk, azon gondolkodtunk, az érvényben lévő korlátozások mellett hogyan tudnánk újraindítani a kölcsönzést, így teraszt alakítottunk ki a bejáratnál – hallottuk dr. Baráthné Molnár Mónika igazgatótól.

– Naponta 50-60 telefont kaptunk, hogy mikor nyitunk ki. Ebből is látjuk, hogy igény van a szabadidő kulturált környezetben történő eltöltésére. Nyújtottunk online szolgáltatásokat a karantén idején, elérhető interneten a nyilvános katalógusunk, de a személyes kapcsolatoknak, a helyben böngészésnek, keresgélésnek, a könyvtár hagyományos szolgáltatásainak nincs párja.

Takács Erzsébet négy könyvet hozott most vissza, további rendelését telefonon adja le
Fotó: Horváth Balázs

Hétfőtől délelőtt a 65 év felettiek, délután a 65 év alattiak hozhatják vissza a kikölcsönzött dokumentumokat. (Ez a beiratkozott olvasókra vonatkozik, új beiratkozás most nincs.) A visszaadott könyvek egy hétre karanténba kerülnek, utána teszik vissza a polcokra.

Takács Erzsébet négy könyvvel érkezett, már a karantén előtt kiolvasta azokat, és szeretne újabbakat. Tagja a könyvtári olvasókörnek. Amint mondta, évtizedek óta szeret idejárni, nagyon hiányzott neki a könyvtár és az olvasókör is.

Az újabb kölcsönzés iránti igényléseket helyben, telefonon és interneten is le lehet adni, a könyvtárosok összeállítják a csomagokat, a ruhatárban halmozzák fel azokat névre szólóan, onnan adják ki a könyvtárosok a teraszra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában