Heti összegző

2020.05.17. 20:00

Strandolási kilátások, holttest keresés, újabb fertőzöttek, fegyvervásárlási láz – Ez történt Vasban

Mozgalmas héten vagyunk túl Vas megyében, rengeteg mindenről számoltunk be. Összegyűjtöttük az elmúlt hét nap legfontosabb vasi történéseit, így, ha valamiről lemaradt volna, azt most pótolhatja.

vaol.hu

Keresték, de nem találták a holttestet a rendőrök

Fotó: Horváth Balázs

Még legalább egy évig nem strandolhatunk ugyanúgy, mint régen

A magyarországi fürdőkben jövő nyárig biztosan nem lehet számítani a korlátozások teljes feloldására, a hamarosan nyitó fürdőkben egyelőre a korábbi vendégszámnak a fele lehet, és csak a szabadtéri medencék üzemelhetnek – mondta el a Magyar Fürdőszövetség elnöke.

Az egészségügyi előírások, járványügyi óvintézkedések miatt fajlagosan megnőnek az üzemeltetési költségek, többlet munkaerőt, eszközvásárlást igényelnek. A pontos, és részletes, minden fürdőre kötelező érvényű üzemeltetési feltételek megérkeztek a Nemzeti Népegészségügyi Központtól (NNK). ITT mutatjuk, hogy mire lehet számítani.

A héten diagnosztizált vasi koronavírusos betegek közül ketten egy szomszédos megyében dolgoznak

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, csütörtökön újabb kettővel emelkedett a koronavírusos betegek száma Vas megyében. Pénteken ugyan nem történt változás, de szombat reggel arról írtunk, hogy ismét nőtt a diagnosztizált betegek száma megyénkben, így már 17 igazolt koronavírussal fertőzöttet tartanak számon Vasban. Dr. Nemény András, Szombathely polgármestere adott tájékoztatást lapunknak, melynek részleteiről ITT írunk.

Keresték, de nem találtak holttestet a rendőrök Szombathelyen

Információnk szerint egy korábbi körözéssel kapcsolatban tett bejelentés alapján kerestek holttestet a szombathelyi rendőrök Szombathelyen, a Körmendi út mellett, a Perint patak partján, egy füves területen. Úgy tudjuk, hogy a rendőrök már korábban felmérték a területet, hogy hol lehet a bejelentésben szereplő holttest, viszont csak csütörtök reggel kezdték el felásni a mintegy 12 négyzetméteres részt, ahol nyomokat is rögzítettek. A teljes cikket ITT olvashatja el.

Keresték, de nem találták a holttestet a rendőrök
Fotó: Horváth Balázs

Magyarország felé is megnyitja a határátlépési pontokat Ausztria

Vasárnap, május 17-én 0:00 órától Ausztria keleti szomszédai – Magyarország, Csehország és Szlováki irányába is megnyitja határait, ismertette szombat délután a belügyminisztérium. Az összes határátkelő megnyitása jelentős könnyebbséget hoz mind a személy-, mind a teherforgalom számára, különösen a határrégióban élő ingázók szituációja fog javulni, hiszen nem csak az eddig nyitvalévő négy határátlépési pontra szűkül az átjárás. Ugyanakkor munkáltatói igazolás ugyanúgy kell majd a kijáráshoz, csak nem minden autót ellenőrzik a határon, így gördülékeny lesz az áthaladás. A határhelyzetről részletesen ITT írunk.

Aranylakodalom járvány idején – A meggyeskovácsi templomban ismét kimondták volna az igent

Molnár Rozália és Pomper Gyula ma ötven éve, egy esős, hűvös szombaton mondta ki a boldogító igent az akkori Rábakovácsiban, a mai Meggyeskovácsiban. Az aranylakodalom normál viszonyok között is sok szervezést igényelt volna, de a koronavírus-járvány átírta a terveket. A történetükről ITT olvashat részletesen.

Vas megyei koronavírus-tesztek – A résztvevők örültek, hogy kiválasztották őket

Az országosan majdnem 18 ezer, szűrésre behívott közül körülbelül nyolcszáz ember vasi. A lakossági szűrésből kiderül, hogy aktuálisan kik vírushordozók, és kik azok, akik már átestek a fertőzésen. Az orrváladékból és a garatból vett minták adnak információt arról, hogy kiben van benne a vírus, a vérvétel mutatja meg, hogy valaki már átesett, és rendelkezik ellenanyaggal. Megszólítottunk néhány vasit, akik átestek a szűrésen. A teljes cikket ITT olvashatja el.

A tervek szerint június 12-étől fogadja a vendégeket a sárvári fürdő

Hosszas megfontolás után született meg a döntés: a tervek szerint június 12-én nyit ki újra a fürdő. A fürdő március 17-én zárt be. A leállás alatt az összes munkavállalónkat sikerült megtartani. Közben jött – sokak számára kissé váratlanul – a szabadtéri medencék megnyitásának a lehetősége. Az örömteli hír azonban megfontolt és alapos döntést igényelt a sárvári fürdő részéről. A teljes cikket ITT olvashatja.

Vas megyében is kitört a fegyvervásárlási láz

A koronavírus-járvány a kényszerű otthonmaradás és az általános gazdasági összeomlás mellett mást is hozott magával, sokan elkezdtek ugyanis félni, aminek hatására országszerte rendkívüli mértékben megugrott az engedély nélkül tartható önvédelmi fegyverek iránti kereslet.

A Vas megyében is tapasztalható jelenségről Bokor Tiborral, egy vadászbolt tulajdonosával beszélgettünk. A teljes cikket ITT találja.

Perl Zoltán nevelőegyesületében, a Falco KC-ban folytatja pályafutását

A városháza nagytermében – komoly médiaérdeklődéstől övezve –, sajtótájékoztatón jelentették be, hogy Perl Zoltán nevelőegyesületében, a Falco KC Szombathely NB I-es kosárlabdacsapatában folytatja pályafutását – a válogatott játékos hosszú távú szerződést írt alá. A teljes tudósítás ITT olvasható.

Perl Zoltán meghosszabbította szerződését
Fotó: Unger Tamás

Megyeszerte készen állnak a játszóterek a gyerekek és kísérőik fogadására

A vidéki játszóterek újranyitásáról Müller Cecília országos tiszti főorvos felhívta a figyelmet a műszaki állapot előzetes ellenőrzésére, valamint arra, hogy az elkövetkezendő időszakban a játszótéri felületek rendszeres tisztítására lesz szükség. (A talajt nem szükséges fertőtleníteni.) A felnőtt kísérőknek viszont be kell tartaniuk az előírt szociális távolságot. Hozzátette: a zsúfolt játszótereket kerülni kell.

A megyében a borongós idő okán zsúfoltságtól nem kellett tartani. Újra megnyílt Szombathelyen a Kalandváros – már csak a napsütés hiányzik a gyerekek kicsalogatásához. Körbenéztünk a megyében: hol milyen intézkedéseket hoztak. A részletes tájékoztatást ITT olvashatja.

Újabb mérföldkő: jelentős könnyítések Ausztriában

Sokak számára várva-várt nap érkezett el május 15-vel: hosszú előkészítő munka után jelentős enyhítések kezdődtek, kinyitottak az éttermek, múzeumok és templomok. A vendéglátóhelyeknek azonban számos biztonsági intézkedést kell betartaniuk, mint például a szájmaszk viselése, a távolságtartás és a vendégek számának korlátozása. A nyitvatartási idő is korlátozott. Erről ITT írunk részletesen.

Az érintett ingatlantulajdonosok féltik a nyugalmukat a Kőszegi-hegységben

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. a Kőszegi-hegység lábánál elhelyezkedő települések, tehermentesítése céljából új erdészeti feltáró út létesítését határozta el a Meszes-völgyi erdőn keresztül. Úgy tűnik nincs igazán jó megoldás, mert a terv ellen sokan tiltakoznak. A teljes cikket ITT olvashatja.

Hogyan alakulnak a vizsgák a szombathelyi egyetemen?

Milyen lesz az idei vizsgaidőszak az egyetemeken? A PTE Egészségtudományi Kar Szombathelyi Képzési Központjának és az ELTE Savaria Egyetemi Központ vizsgázási lehetőségeiről érdeklődtünk. ITT írunk arról, hogy mit derítettünk ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában