Pergolával, padokkal

2020.05.23. 07:00

Pinka-Bringa négy faluban: új kerékpáros pihenőhelyek

Négy település – Horvátlövő, Szentpéterfa, Felsőcsatár és Pornóapáti – önkormányzatának együttműködéséből alakult konzorcium nyújtott be pályázatot: a Pannon Élmény Program – Komplex tematikus turisztikai fejlesztések megvalósítása programban nyert összegből biciklis pihenőparkokat építettek, már meglévő parkokat újítottak fel a falvakban.

Vas Népe

Jobbról dr. Hende Csaba a négy település polgármestereivel Pornóapátiban Fotó: Cseh Gábor

Fotó: © Cseh Gábor

A pihenőparkok összesen 15 millió forint beruházási összköltséggel valósultak meg, 80 százalékos támogatottsággal – derült ki tegnap Pornóapá­tiban. A település konzorciumvezető volt a Pinka-Bringa pályázatban, az óvoda előtti téren náluk biciklis pihenőparkot alakítottak ki fedett pergolával, hatállásos kerékpártartóval, de szemétgyűjtő, hirdetőtábla, ivókút, négy pad, madáretető és különlegességként Kneipp-taposósétány és fűszerkert is kapott helyet a területen.

Dr. Hende Csaba ország­gyűlési képviselő a helyszínen arról beszélt: a belföldi turizmus fejlesztése szempontjából nagyon fontos a kerékpáros turizmus hazai terjedésének elősegítése. A kulturált kerékpáros pihenők is hozzájárulnak ehhez. Gyakorló bringásként is ajánlotta a helyet, és utalt arra, hogy a vasfüggöny, ami sorscsapás volt a Pornóapá­tiban élőknek, egyfajta áldásként azt eredményezte, hogy érintetlenül megmaradt a természeti környezet, ami óriási kincs.

Jobbról dr. Hende Csaba a négy település polgármestereivel Pornóapátiban Fotó: Cseh Gábor

Az említett falvak a Pinka mentén helyezkednek el. A térség turisztikai fejlesztésében rendkívüli lehetőség nyílik, a Vas-hegy szubalpesi klímája, borturizmusa, a NATURA 2000 természetvédelmi körzet létrejötte, a Pinka völgye és a kiterjedt erdőségek kirándulásra csábítanak, ezenfelül a térség a Fertő tótól Ausztrián keresztül az Adriáig vezető nemzetközi kerékpárút összekötő része. E lehetőségek kihasználása adta az ötletet a falvakban a kerékpáros pihenők és parkok létesítésének. Horvátlövőn is hasonló park létesült, ott kerti sütő, két asztal, négy pad, fedett kiülő és beálló várja a kirándulókat. Felsőcsatáron a meglévő parkot újították fel: padok, lócák, kerti sütő, pingpongasztal mellett pihenhetünk. Szentpéterfán is parkfelújítás zajlott: ott napvitorlák alatt, padokon hűsölhet a vándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában