most már szabad

2020.06.15. 09:00

Áttekertek a határon

Szombaton ragyogó napsütéses időben vágott neki határ menti kerékpáros túrájának egy kis csapat.

Nemes Judit

Apátistvánfalván Merkli László nyugalmazott határőr mutatta meg az egykori laktanyát a túrázóknak

Fotó: Cseh Gábor

A kirándulást egy szlovén-magyar program részeként szervezték meg a Vas Megyei Önkormányzati Hivatal munkatársai az Őrségi Kerékpáros és Természetbarát Egyesület részvételével.

Apátistvánfalván Merkli László nyugalmazott határőr mutatta meg az egykori laktanyát a túrázóknak
Fotó: Nemes Judit

– Ebben a hónapban három próbautat szerveztünk az Őrség és a Szlovén Rábavidék területén – ez volt a második – emelte ki Bálint Anita projektmenedzser, aki hozzátette, először a magyar attrakciókat tudták csak bemutatni a járványhelyzet miatt. A résztvevők a kétvölgyi kilátónál gyülekeztek, majd átkerekeztek Márokrétre/Mar­kovciba, ahol megnézték a felújítás alatt álló Sarlós Boldogasszony-templomot. Sal/Salovci volt a következő megállójuk, ott a 2020 elején felújított haranglábhoz látogattak, majd Őrihodos/Hodos felé vették az irányt: felkeresték a határőrtornyot, és a hodosi tóhoz is eltekertek. Büdfalvánál lépték át a határt.

Orfaluban Gyenes Csilla és Galambos Gyula házigazdák meg­mutatták a túrázóknak méhes- és gyógyítókertbirtokukat, majd Apátistvánfalván Merkli László nyugalmazott határőr kalauzolta a kerékpárosokat a határőrlaktanyában. A látnivalókban gazdag program a kétvölgyi kilátónál zárult.

– Vas megyei születésű vagyok, de még nem voltam a hodosi tónál. Érdekes volt a határőrmúzeum és a méheskert is – mondta Ambrus Eszter, aki párjával Budapestről érkezett. A harmadik útjuk június végén lesz, akkor ismét magyar és szlovéniai látnivalók várnak a lelkes kerékpárosokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában