Átfogó projekt

2020.06.17. 11:30

A kőszegi vonzerő – Sok összetevőből építkezik a város és térsége turisztikai programja

Koncepciójuk lényege: a már meglévő attrakciók jobb bemutatása és elérhetőségük fejlesztése.

Tóth Kata

Pócza Zoltán várigazgató, Básthy Béla polgármester és a natúrparkot képviselő Bakos György Fotó: HB

A magyarországi és az osztrák kerékpárút-hálózat összekapcsolását, a rendezvények infrastrukturális feltételrendszerének kialakítását és javítását, a meglévő turisztikai kínálat magasabb szintű bemutatását, elérhetővé tételét is célozza a 2018-ban kezdődött átfogó turisztikai projekt, melynek ütemezéséről és jelenlegi állásáról Básthy Béla polgármester beszélt:

– Arra törekszünk, hogy Kőszeg és térsége turisztikai vonzereje növekedjen, ideértve a natúrpark területét és a határon átnyúló régiót is. El kell juttatnunk a látogatókat az élményekhez, Kőszeg apróbb-nagyobb gyöngyszemeihez. Ehhez olyan kommunikációs stratégiát dolgoztunk ki, amelynek révén minél több élménylehetőségről értesülhetnek a turisták. A városban lévő magán attrakciótulajdonosokat is ösztönözzük: ha csatlakoznak, támogatjuk fejlesztéseiket, hogy újabb élménypontokat hozzanak létre, amelyek aztán fogyasztási helyeket generálnak.

Erre a legfrissebb példa a Kálvária-hegy oldalában létesült pince és borterasz. Kőszeg kipróbált, nagyszerű rendezvénytér: az említett stratégia mentén fontos, hogy a megfelelő eszközállománnyal is rendelkezzen – mondta a polgármester, majd részletezte a 300 millió forintos pályázat főbb tartalmi elemeit. Kétirányú kerékpárút épül a Rőtivölgyi utca és az országhatár között a vasúti töltésen: az aktív és kerékpáros turizmus fejlődésével számol a város. Eddig kerékpáron nem lehetett kijutni Ausztriába: most összekötik az osztrák és a magyar kínálatot abban a reményben, hogy ez Kőszeg szálláshelyfunkcióját és Ausztria irányába a hídfőállás pozícióját is erősíti.

Komoly eszközfejlesztés volt a Jurisics-várban: mobil színpad, kültéri színpad, rendezvénysátrak, kordonok, sörpadgarnitúrák, székek, hang- és fénytechnikai eszközök érkeztek. Június végén két szaniterkonténer jön, az egyiket a Károly Róbert térre telepítik. A vár rendezvényszervezési-szolgáltató karaktere erősödik a beszerzések révén. Az Írottkő Natúrpark irodáját fogadó-tájékoztatóközponttá alakítják. A kulturális örökségek még jobb bemutatását célozza a kitáblázás, a régészeti lelőhelyek helyszíni bemutatása. A városháza mellett „várostörténeti időszalagot”, kültéri installációt terveznek. Ebbe a sorba illeszkedik a Jurisics téri ivókút restaurálása, zenélő funkcióval való kiegészítése is.

Pócza Zoltán várigazgató, Básthy Béla polgármester és a natúrparkot képviselő Bakos György Fotó: Horváth Balázs

A látogatóközpont, a kerékpárút egész évben elérhetők lesznek. A rendezvény-infrastruktúrát kül- és beltéren is lehet használni. A tervek szerint 2021 szeptemberéig lezárulnak a fejlesztések.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában