gondatlan veszélyeztetés

2020.06.25. 15:56

Halálos munkabaleset: szeptemberben folytatódik a tárgyalás

A Szombathelyi Járásbíróság előkészítő ülést tartott csütörtökön a tavaly júniusban a Bolyai utcában történt munkabaleset ügyében, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt.

Tersztyánszky Krisztina

Fotó: Horváth Istvánné

A vádirat szerint tavaly nyáron egy szombathelyi gimnázium kerítése és egy parkoló közötti sétányon föld alatti távhővezeték hibaelhárítási munkáit végezték. A munka során a 2, 2 és fél méter szerelőcsatornáról eltávolították a földet és két beton fedlapot. Az árokásó munkagép bal oldali letalpaló lába, amelyet kezelője a felbontott törmelékre állított, oldalirányban megcsúszott. Ettől a munkagödör falának támasztott egyik, mintegy egy tonnás beton fedlap megbillent és maga alá temette a szerelőaknában dolgozó munkást, aki a helyszínen életét vesztette.

Az ügyben az elsőrendű vádlott a munkáltató képviseletében eljáró munkahelyi vezető, aki eltűrte, hogy a beton fedlapot instabil állapotban helyezzék el, illetve távozáskor nem jelölt ki munkairányítót. A gépkezelő a másodrendű vádlott, aki több súlyos foglalkozási szabályszegést is elkövetett.

Az elsőrendű vádlott nem ismerte el bűnösségét, a másodrendű igen. Az ügyet szeptember 17-én folytatja a bíróság tanúk és szakértő meghallgatásával.

A balesetről és az ügy részleteiről korábban már beszámoltunk:

https://www.vaol.hu/vezeto-hirek/meghalt-egy-munkagodorben-dolgozo-munkas-szombathelyen-3086054/

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/halalos-munkahelyi-baleset-szombathelyen-befejeztek-az-ugy-vizsgalatat-3485184/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában