Kellemetlen tüneteket, gyulladást okozhat

2020.06.01. 15:30

Vas megyében is kezdődik a toklászszezon: vigyázzunk az ebekre!

Május végével kez­dődik a toklászszezon – a növény kutyáink bőrfelületén szinte bárhova befúródhat, nem kis kellemetlenséget okozva.

Polgár Patrícia

A toklász az egérárpa nevű gabonaszerű gyomnövény termése

Fotó: Shutterstock

A toklász nem más, mint az egérárpa nevű gabonaszerű gyomnövény termése. Jelenleg lépten-nyomon belebotlik az, aki a zöldterületek gyakori látogatója. A termés zöld állapotában még nem veszélyes, azonban amikor elszárad, horogként képes beleakadni a kutya különböző testrészeibe a nyári séták során – különösen, ha hosszú szőrű négylábúról van szó.

– Május végével kezdődik a szezon, de már az elmúlt néhány hétben is kellett eseteket ellátnunk – jegyzi meg dr. Varjú Gábor állatorvos. Mint mondja, ha egy fajtát kellene kiemelnie, akkor a spánieleket említené meg mint legveszélyeztetettebbek nagy, lógó füleik miatt. Egyébként a fülbe fúródott toklász igen erős tünetekkel jelentkezik: a kutya hirtelen, nagyon erősen rázni kezdi a fejét – így próbálja meg maga kiszedni. Azonban sem ő, sem a gazda nem tudja otthon eltávolítani, mindenképpen állatorvoshoz kell vele fordulni, ahol otoszkóppal néznek bele a fülébe, és erre alkalmas idegentest-eltávolító eszközzel szedik ki a toklászt. Az eljárás során gyakran még bódítani is kell a kutyát.

A toklász az egérárpa nevű gabonaszerű gyomnövény termése
Fotó: Shutterstock

Másik érintett terület az ujjak közötti bőr, itt tályogokat okoz a beágyazódott növényi rész – szintén idegentestfogóval, gyakran a kutyát altatva tudják csak eltávolítani. Ezenkívül belemehet még a szembe, jellemzően a harmadik szemhéj mögé. Az állatorvos hozzáteszi: nemrég igen ritka helyről, a kutya garatából, a mandulák mellől távolítottak el jó pár toklászt.

Ahhoz, hogy megelőzzük az effajta baleseteket, érdemes hosszabb szőrű kutyánkat május végén elvinni kozmetikushoz, aki jól megnyírja – főleg a lábvégek és a fül esetében fontos ez. Hasznos tanácsként Varjú doktor megosztja velünk: ha a toklász begyűjtésére hajlamos kutyánk mind a két fülébe séta előtt vattapamacsot dugunk, azzal megakadályozzuk, hogy mélyen bemenjen a fülbe. Séta után nézzük át a kutyus szőrét. Ha találunk benne toklászt, szedjük ki, mielőtt bárhova befúródhatna. A jelenség nyár végéig fenyegeti kis kedvenceinket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában