A határ másik oldalán

2020.06.12. 14:00

Járvány és lazítás külföldön élő vasiak szemével – Öt országból is kaptunk helyzetjelentést

Európa számos országában lazítanak a szabályokon és újraindul az élet. Kíváncsiak voltunk, hogyan, ezért felvettük a kapcsolatot Vas megyei kötődésű külföldön élő emberekkel – ők mesélték el tapasztalataikat.

Vas Népe

Angliában a maszk viselése csak ajánlott

Fotó: Origo.hu

Magyarországon a járvány lecsengőben van, így mi itthon lassan fellélegezhetünk, de vajon mi a helyzet Európa többi országában? Sikerült elérnünk négy külföldön élő Vas megyei kötődésű magyart és a Kongói Köztársaságban született Aron N’Semi-Noah-t, aki korábban a szombathelyi Illés Akadémián futballozott, jelenleg Franciaországban, Párizsban él, ahol gépészmérnökként dolgozik.

Franciaország

– Május 11-én lazítottak először a karanténon, onnantól kezdve nem kellett igazolni a kijárás célját. Ezután a vállalatok is lassan megnyitották kapuikat a dolgozóknak, de aki csak teheti most is otthonról dolgozik – mondta N’Semi Noah. Franciaországban kötelező a maszk használata a boltokban, és a másfél méteres távolságot is be kell tartani.

Párizs utcáin kötelező a maszk viselete
Fotó: VN/N'Semi Noah

Franciaországban az éttermek és bárok teraszai is kinyitottak, csakúgy mint a nagy bevásárlóközpontok. N’Semi Noah szerint az emberek egy része nem törődik a szabályokkal, nem tartja be a megfelelő távolságot, és sokan nem viselnek maszkot sem, viszont vannak, akik a járvány hatására távolságtartóbbak és zárkózottabbak lettek.

Onnan folytatódott az élet, ahol megakadt, június 2-án ráadásul tovább enyhültek a szabályok, ekkor kinyitottak a szabadidőközpontok is. A kri­tikus helyzet végét a hónap végére várják a szakemberek, de az egyelőre kérdés, hogy a gazdaság leállását hogyan sikerül átvészelni, mivel rengeteg munkahely szűnt meg.

– Párom kínai, és olvasta, hogy hazájában egy időre le­ga­lizálták az emberek számára, hogy árulhassanak ételt, italt és hasonlókat. Például ha én ott laknék, és éppen Haladás-zászlót szeretnék árulni, simán megtehetném, semmilyen engedély nem kellene hozzá, de az Kína, nálunk ilyen nincs – fogalmazott.

Svédország

Szabó Balázs 2011 óta él Svédországban, ahol egy áramszolgáltatónál dolgozik folyamatmenedzserként egy Stockholmhoz közeli kisvárosban. Mint elmondta, náluk abból indultak ki, hogy kerülni kell a tömeget, két méter távolságot kell tartani és minél sűrűbben kezet mosni. Svédországban azt leszámítva, hogy az ötven főnél nagyobb rendezvényeken és az éttermekben meg kell oldani a megfelelő távolságtartás lehetőségét, illetve, hogy az idősotthonokban látogatási tilalmat vezettek be, szinte semmilyen korlátozás nem volt, inkább csak ajánlások, viszont az éttermeket ellenőrzik és, ha kell, büntetnek is.

Március közepén javasolták, hogy aki teheti, dolgozzon otthonról, azóta a 400 férőhelyes irodánkban jó, ha tízen vannak. Az óvodák, iskolák végig nyitva voltak, jövő héten pedig újranyitnak a gimnáziumok és az egyetemek is, ahol eddig távoktatás volt. Szerinte a járvány hosszú távú hatása lehet, hogy nagyon sok helyen megmarad a home office, mert olcsóbb és kényelmesebb. – A környezetemben senki sem kapta el a vírust, de a munkatársaim harmada valószínűleg átesett a fertőzésen. Egy-két hétig tartó nagyon erős köhögésről és lázról számoltak be – mesélte.

Most még üresek a napozóágyak Zakynthoson

Görögország

Görögországot sem kímélte a járvány, azonban az ott élők fegyelmezett magatartása mi­att tömeges megbetegedés nem volt jellemző sem a szárazföldön, sem a szigeteken. Az ország jelenlegi helyzetéről, a gyerekkora óta Görögországban, jelenleg Zakyn­thoson élő, idegenvezetőként dolgozó Hagymásy Dórát kérdeztük.

– A járvány miatt lezárták a szigeteket, azokat nem lehetett elhagyni, az intézkedések ellenére azonban nem volt pánik, vagy felvásárlási roham, és nem volt hiány semmiből. Fegyelmezettek voltak az emberek, hiába egy ölelkezős nép a görög, megtanulta és betartja mindenki, hogy fontos most a távolságtartás és az elővigyázatosság – tudtuk meg Dórától.

Bíznak abban, hogy hamarosan ez változni fog. Itt él Hagymásy Dóra
Fotó: VN/HD

Májussal náluk is megkezdték az enyhítéseket. Az egész évben működő szálláshelyek megnyitották kapuikat a vendégek előtt, ám viszonylag még kevesen éltek a lehetőséggel, június 15-ével pedig a szezonálisak is fogadhatják a turistákat. Az éttermek, a bárok, a kávézók csak a járványhelyzethez kapcsolódó szabályozások mellett nyithattak ki: például az asztalok között távolságot kell tartani, és egy asztalnál legfeljebb hatan ülhetnek.

– Hiába van már június, áprilisi a hangulat, nem indult még be a szezon, nincsenek turisták. A két legnagyobb reptér, az athéni és a thessaloniki, június 15-ével fogadja az utasokat, minden más légikikötő július 1-jén nyit. Jelenleg mindenkit tesztelnek a reptereken, ez azonban június 15-étől megszűnik, és onnantól karantén sem vár az országba érkezőkre.

A közösségi közlekedésben, taxiban és az orvosi rendelőben kötelező a maszkhasználat, a tengerparton, az éttermekben, a tavernákban, a kávézókban, az üzletekben azonban nem írják elő a viselését. Az emberek közötti biztonsági távolságot mindenütt tartani kell, és az üzletekben is csak meghatározott számú ember tartózkodhat egyszerre. Mindenhol található kézfertőtlenítő, a szupermarketekben kesztyűket is kihelyeztek, és ahol van rá mód, a bankkártyás fizetést részesítik előnyben a készpénzzel szemben.

Olaszország

A családjával a Garda-tó partján élő Kovács Erikát épp a köztársaság ünnepe – június 2. – után értük el telefonon. Mint elmondta, a nemzeti ünnep alkalmából a strandokat ellepték a napozó és fürdőző emberek, jó volt látni, hogy végre mindenki felszabadultan örülhet a már egy ideje tomboló kánikulának. Június 3-ától az olaszok már minden megkötés nélkül utazhatnak az egyes tartományok között.

Angliában a maszk viselése csak ajánlott
Fotó: Origo.hu

A korlátozó intézkedéseket mindamellett Lombardiában csak fokozatosan oldják fel a hatóságok. A szupermarketek bejáratánál traffipaxhoz hasonló készülék méri a vásárlók testhőmérsékletét, és továbbra is kötelező a maszk és a kesztyű vagy a kézfertőtlenítés. Elvileg büntetés terhe mellett az utcán is kötelező a maszk viselése, de ezt egyre nehezebb betartatni.

A bevásárlóközpontok még nem mind nyitottak ki, az éttermeket viszont már szabadon látogathatják az emberek. A gyermekintézmények a tanév utolsó napjaira már nem indultak újra, és szeptemberig nem is fognak, Olaszországban ugyanis nemcsak az iskolák, hanem az óvodák és bölcsődék is nyári szünetet tartanak, a szülők diákok foglalkoztatásával oldják meg a gyermekfelügyeletet.

Erika úgy látja, hogy a külföldi turisták hiánya gazdaságilag nagyon megviseli az országot, ezért június közepén nagy valószínűséggel meg fogják nyitni a határokat. Erika karácsonykor járt utoljára a Szombathelyen élő családjánál, húsvétkor nem tudott hazajönni, de azt tervezi, hogy amint Magyarország feloldja a karantén kötelezettségét, már indul is az itthoni szeretteihez.

Angliában a maszk viselése csak ajánlott
Fotó: Anglia

Anglia

– A maszk eddig sem volt kötelező és most sem az, csak ajánlott, viszont mostanra akár hat különböző háztartásban élő ember is találkozhat egymással, korábban ez nem volt megengedett – mondta a 14 éve Londonban élő Keszi Dávid, aki hozzátette, az ajánlásokat nem nagyon tartják be az emberek. Ők próbálják betartani az óvintézkedéseket, de láthatóan mindenki a szabadba vágyik, főleg mivel olyan napsütéses tavaszt, mint amilyen a mostani volt, még soha nem tapasztaltak.

A boltok többségébe csak egyesével engedik be a vevőket, és csak kártyás fizetés lehetséges. Az éttermek egyelőre zárva vannak, a ruházati boltok jövő héten kinyithatnak. A kinti szakemberek szerint korai lazítani a szabályokon, és szinte biztosak a második hullámban. Elvileg a külföldről érkezőknek két hétig karanténba kell vonulniuk, a gyakorlatban azonban van, aki simán kisétál a reptérről úgy, hogy senki nem kérdez tőle semmit – összegezte tapasztalatait kérdésünkre Keszi Dávid.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában