Száztizenhat fát vágtak ki

2020.06.20. 11:30

Magyarázatot várnak a rönökiek a történtekre, helyreállíttatnák a területet

Több mint száz fát vágtak ki a héten a Szent Imre-templom környezetéből. A település felháborodott: válaszokat várnak a Közösen Önzetlenül a Reményért Egyesülettől (KÖR). A KÖR elnöke arról tájékoztatott: mindent jogszerűen hajtottak végre.

Vas Népe

Szita Ferencné, Rieger Károly, Hegyi László és Pékó Tamás polgármester a templomkertben

Fotó: Szendi Péter

– A templom maga és a környezet adja azt a szakrális értéket, ami nekünk nagyon sokat jelent, ez a hely szimbóluma is Rönöknek. Nemcsak mi, a település lakói és a vasiak, hanem a mai napig az osztrák oldali szomszédos település, Inzenhof is saját magáénak tartja – fogalmazott Pékó Tamás polgármester.

Rieger Károly a korábbi Templomfelújító Egyesület tagjaként barátaival kétkezi munkával zöldítették harminc éve a területet.

– Ezeket a csemetéket két barátommal ültettük. Az unokáimnak szoktam mutatni, hogy nézzék meg, ezeket a növényeket a nagypapájuk és a barátai tették ide. Most pedig alig maradt belőlük. Azt szeretnénk, hogy tettükért bocsánatot kérjenek, a helyet az eredetihez közeli állapotba állítsák vissza, s válaszokat adjanak a kérdéseinkre.

Szita Ferencné, Rieger Károly, Hegyi László és Pékó Tamás polgármester a templomkertben
Fotó: Szendi Péter

Kevy Albert, a Vas Megyei Értéktár Bizottság elnöke is felháborodásának adott hangot. – Megdöbbentett az a károsítás, amely a 2015-ben a megyei értéktárba került műemlék környezetében történt: tájképi rombolásról lehet beszélni, emellett az emberek munkájának a semmibevétele történt, valamint a szakrális térnek a teljes megzavarása – emelte ki.

Szita Ferencné, a Rönökért Közhasznú Egyesület elnöke is választ vár az eset kapcsán a miértekre.

– Ha a kivágást kérő egyesület ilyen kérdéssel fordult volna a faluhoz, akkor a lakosság határozott tiltakozása miatt nem lett volna ennek folytatása, és máig gyönyörködhetnénk a megszokott környezetben – hangsúlyozta.

Hegyi László, a Rönöki Árpád-házi Szent Imre Herceg Templom Alapítvány elnöke úgy fogalmazott: egy gyönyörű, szakrális helyet végeztek ki.

– Ez a terület nemcsak a katolikus híveknek volt kiemelten fontos, hanem minden jóakaratú embernek. Ilyen munkát senki nem végzett volna, akinek lelke, kultúrája és érzelmei vannak – fogalmazott.

Gáspár Tiborné Rönökön, a templomdomb környékén nőtt fel, látta a hányatott sorsú templomot a rendszerváltozás előtti időkben és a helyreállítása, megszépítése után is.

– Gyermekként nem láttam itt mást, csak romot, puskaropogást meg a katonákat. Boldogsággal töltött el, hogy szépen rendbe lett téve, az egész falu ezen dolgozott. Nagyon felháborítónak tartom az esetet – fűzte hozzá.

Lapunknak Halma Noémi, a KÖR elnöke azt mondta, minden jogszerűen történt, egyeztetve az érintett féllel.

– Egyesületünk tavaly novemberben kötött együttműködési megállapodást a plébános úrral arról, hogy a templomot és környékét rendben tartjuk, ezért innentől a koronavírus okozta veszélyhelyzet kialakulásáig rendszeresen ta­karítottuk a templomot és környékét. Minden elvégzendő munkát előzetes egyeztetéssel és jóváhagyással végeztünk el – emelte ki az elnök. Hozzátette: egy május 16-án kötött újabb írásbeli felhatalmazást kaptak a beteg, elöregedett fák kivágására és bedaráltatására.

– Május 25-én szerződést kötöttünk egy vállalkozóval, aki a héten, szerdán elvégezte a munkát a faaprítékért cserébe. A polgármester úr szerdai látogatása után néhányan betelefonáltak a Szombathelyi Egyházmegyére, ahonnan kiérkezett Császár István helynök úr, akit, mint kiderült, nem a tényeknek megfelelően tájékoztattak. Ígéretet kaptunk arra, hogy egy megbeszélés alkalmával tisztázhatjuk az esetleges félreértéseket. Az eredeti tervek alapján tárgyalások zajlanak az újratelepítésről is – emelte ki Halma Noémi.

A Szombathelyi Egyházmegye arról tájékoztatott, hogy belső vizsgálatot rendeltek el az ügyben.

A helyiek nem nyugszanak bele a történtekbe, néma demonstrációra készülnek ma délután a 16 órakor kezdődő szentmisét követően. Úgy fogalmaztak: minden csonk mellé odaáll majd egy ember, így tiltakoznak némán jelképük meggyalázása ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában