kijáró

2020.06.27. 07:00

Miért kevesebb az adójóváírás?

A koronavírus okozta járványhelyzet miatt többen, akik Ausztriában dolgoznak most készítik a 2019. évre vonatkozó ausztriai adóbevallásukat. Mások a napokban kapják kézhez adóhatározatukat és arról panaszkodnak, hogy az idén kevesebb adójóváírást kaptak vissza Ausztriából.

Vas Népe

Fotó: Horváth Izabella

Több, Ausztriában évek óta dolgozó olvasta bosszankodva az adóhatározatáról szóló dokumentumot, amely tartalmazta a többi között azt is, hogy az idén kevesebb adójóváírást kapott – magyarázatért Kranczné dr. Kovács Bernadetthez, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Vas Megyei Képviseletének vezetőjéhez fordultunk.

– Sokan nem tudják, vagy nem figyeltek rá, de Ausztria az Európai Unió, az Európai Gazdasági Térség, valamint Svájc területén élő gyermekek esetében nemcsak a családi pótlék, hanem a gyermekek után járó adókedvezmények összegét is indexálta 2019. január 1-jétől, azaz a lakóhely szerinti ország árszínvonalához igazította. Így ettől az időponttól kezdve a gyermekkel kapcsolatos adókedvezmények összege – ha magyarországi lakcímmel rendelkeznek – 56 százaléka lesz a korábbi összegeknek – mondta Kranczné dr. Kovács Bernadett.

Kiemelte: ez azt jelenti, minden olyan munkavállalónak, aki gyermekével Magyarországon él, csökken a gyermek utáni adókedvezmény összege, azaz az idén valószínűleg kevesebb adójóváírást fog kapni. Még kevesebbet kapnak vissza azok, akiknek házastársa vagy az élettársa Magyarországon körülbelül 1,8 millió forint alatt keres évente. A szakember példával is szemléltette ezt.

– Ha egy kétgyermekes család, ahol az apa dolgozik Ausztriában, az anya Magyarországon, de éves jövedelme itthon nem éri el az 1,9 millió forintot, a gyermekeik pedig 15 és 17 évesek, ekkor az apa jogosult Ausztriából – ha év közben nem érvényesítette az adóbevallásában – az egyedül keresők pótlékára: két gyerek után ez 375,98 euró lesz – így a veszteség: 293,02 euró, továbbá a gyermekek utáni adókedvezményre, és a családi bónusz pluszra, amelynek összege gyerekenként 843 euró, két gyerek után 1686 euró. A veszteség két gyermek után 1314 euró lesz. A családi bónusz plusz csak akkor ennyi, ha az apának magas a keresete. Ha alacsonyabb jövedelemmel rendelkezik, akkor arányosan kevesebb jár neki – magyarázta a képviselet-vezető hozzátéve azt is, hogy amennyiben az apa magas jövedelemmel rendelkezik, ez a veszteség a családnak 1607,02 eurót jelenthet egy olyan magyar családhoz képest, amelyik Ausztriában él.

Kranczné dr. Kovács Bernadett elmondta azt is, hogy nem csak gyermekes családok esetén fordulhat elő, hogy csökken az idei évi adójóváírás összege. Ennek a szakember szerint többféle oka lehet: magasabb adósávba került, változott a lakcíme és ezzel együtt a visszaigényelhető benzinpénz is – emelte ki. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az adóhatározat kézhezvételétől – nem a kiállítástól – számítva egy hónapig van lehetőség fellebbezésre. Azt javasolta, ha a munkavállaló nem biztos abban, hogy az adóhatározata minden adójóváírást tartalmaz, nézesse át azt a kézhezvételtől számítva minél rövidebb időn belül. A képviselet-vezető hozzátette, hogy az Ausztriában dolgozóknak egyébként nem kell adóbevallást készíteniük a kizárólag a munkaviszonyból származó jövedelmek után, mivel az adót a bérből rendszeresen levonja a munkáltató, és azt jelenti is az osztrák adóhatóságnak, a Finanzamtnak. Kranczné Dr. Kovács Bernadett hangsúlyozta azt is, hogy ajánlott elkészíteni a bevallást akkor, ha a munkavállaló olyan adókedvezményeket szeretne érvényesíteni, amelyek nem járnak neki automatikusan, hanem csak akkor, ha kérelmezi azokat. Ebbe a kategóriába tartozik a többi között a családi adókedvezmény, a Familienbonus és az egyedül keresők, egyedül nevelők pótléka, az Alleinverdienerabsetzbetrag, Alleinerzieherabsetzbetrag. Ide tartozik még az, ha különböző adócsökkentő kiadásokat, mint például benzinpénzt, baleset- vagy életbiztosítást szeretne érvényesíteni a munkavállaló. Ebben az esetben az előzetesen megállapított adót újraszámolja az adóhivatal, és ha van különbözet, azt visszatérítik – fűzte hozzá a szakértő.

Megtudtuk azt is, hogy a munkaviszonyból származó jövedelem nyugati szomszédunkban évente 12 600 euróig számít adómentesnek, akinek pedig a jövedelme ezt nem éri el, a legtöbb adókedvezményt nem tudja miből érvényesíteni. A képviseletvezető felhívta a figyelmet arra is, hogy ilyen esetben miért érdemes benyújtani az adóbevallást: mivel az adóhivatal visszatéríti a befizetett társadalombiztosítási járulék felét – maximum 400 eurót –, valamint az ingázói pótlékot – ezek együttes összege legfeljebb 500 euró. Kranczné dr. Kovács Bernadett kiemelte: ez úgynevezett negatív adó, amelyet a munkavállaló szintén nem automatikusan kap meg, hanem ugyancsak igényelni kell.

Vannak olyan esetek is – mint mondta –, amikor kötelező az adóbevallás készítése Ausztriában is: a többi között, amikor erre felszólítja az adóhivatal és megküldi a jövedelemadó-bevallást postán, vagy ha az adott évben – az idei esztendőben 2019-re vonatkozóan – kettő vagy több munkahelye volt a munkavállalónak. Akkor is kötelező például bevallást készíteni, ha táppénzt kapott valaki az adott esztendőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában