Versenyfutás az idővel

2020.06.14. 15:30

Mit tegyünk, ha gyermekünk korához képest alacsony? – Szakértőt kérdezve jártuk körbe a témát

Mit tegyünk, ha az látszik, hogy gyermekünk a korához és a neméhez hasonlítva alacsony vagy magas? Mikortól beszélünk alacsonynövésről? Endokrinológiai témát jártunk körbe dr. Csákváry Violettával, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Osztályának vezetőjével, endokrinológus, neonatológus szakorvossal.

Tóth Kata

A gyermekorvos stadiométerrel méri a testmagasságot

Fotó: Shutterstock

Az agyalapi mirigy a belső elválasztású rendszerünk legfőbb szabályozója. Ha gyermekkorban nem megfelelően működik, annak leggyakoribb tünete az alacsonynövés és a késői serdülés. – A gyermekkori növekedés összetett folyamat, meghatározzák genetikai, környezeti tényezők, az életkornak megfelelő táplálkozás és az ép hormonális rendszer. Az alacsonynövés hátterében gyakran kezelést nem igénylő, úgynevezett alkati ok, családi halmozódás, vagy a kettő együtt állhat.

Az alkati, késői serdülés okozta esetben a növekedés rendkívül vontatott, de a későbbiekben a végső testmagasság optimális lesz. Erre az egyik legszebb példa, amikor a testnevelésórán a legalacsonyabb kamasz néhány hónap alatt akár húsz centimétert is nő, ezzel maga mögött hagyva társait – mondja a szakorvos, és hangsúlyozza: az alacsonynövés kimondásához szakember által meghatározott vizsgálatokra van szükség. – Pontos, cipő nélküli testmagasságmérést követően percentilis táblázatok segítségével határozzuk meg, hogy a gyermek a korához és a neméhez hasonlítva alacsony vagy magas-e.

A gyermekorvos stadiométerrel méri a testmagasságot
Fotó: Shutterstock

Magyarországon jelenleg a Joubert-féle táblázat az elfogadott, a hárompercentilis érték alatt beszélünk alacsonynövésről, vagyis ha valaki a vele egykorú és nemű egészséges gyermekek 97 százalékánál alacsonyabb. Ha a szülő alacsonynövésűnek látja gyermekét, akkor érdemes mielőbb szakembert felkeresni. Erre kiválóan alkalmasak a védőnői, háziorvosi tanácsadások, szűrővizsgálatok. – A családi kórtörténet precíz felvétele során a szülők testmagasságát is mindig rögzítjük.

Ezt elsősorban az öröklődő tényezők határozzák meg, figyelembe kell venni az elsőfokú, oldalági rokonokét is. A percentilis táblázatban a gyermek születési adatait is feltüntetjük, ez a későbbi növekedési ütem követése szempontjából kulcsfontosságú. Alapos fizikális vizsgálatot követően laboratóriumi vizsgálatokat és csontkor- (bal csukló) röntgenfelvételt végzünk. A gyermek fejlődésének egyik alapvető paramétere a csontérés változása.

Növekedési hormon eredményesen adható a kóros növekedés rendezésére. A diagnózis felállítása azonban minden esetben szigorú, nemzetközileg egységes, két teszt alapján történik. Az időben felismert és megfelelően kezelt esetekben kiváló eredmények érhetők el. Az alacsonynövés hormonális kezelése csak akkor sikeres, ha az a serdülőkor befejeződése előtt történik, amíg a növekedési porcok lezáródása még nem következik be. A Markusovszky kórház Gyermekendokrinológiai Szakambulanciája 2000 óta növekedési hormon felírására és kezelésére kijelölt centrum. A két évtized alatt mintegy száz gyermek sikeres kezeléséhez járulhattak hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában