nagy segítség

2020.06.04. 07:00

Négy nőgyógyászati széket adtak át, négy vasi falunak

Négy nőgyógyászati vizsgálószéket adtak át a Vas Megyei Család- és KarrierPONTban szerdán kistelepülések számára, hogy megkönnyítsék azok helyzetét, akik nehezen tudnak kimozdulni a falujukból.

Merklin Tímea

Dr. Balázsy Péter megyei jegyző (balról) és Kocsis Zsolt, Csörötnek polgármestere a vizsgálószéket rejtő dobozzal

Fotó: Horváth Balázs

A Nő az esély! projektet működtető konzorcium megállapodást kötött Bajánsenye, Bérbaltavár, Csörötnek és Őriszentpéter önkormányzatával, hogy ezekkel az eszközökkel helyben megkönnyíti az egészségügyi szolgáltatást. A nőgyógyászati vizsgálószékeket dr. Balázsy Péter megyei jegyző és Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója adták át.

Dr. Balázsy Péter megyei jegyző (balról) és Kocsis Zsolt, Csörötnek polgármestere a vizsgálószéket rejtő dobozzal
Fotó: Horváth Balázs

Dr. Wächter Walter megyei tiszti főorvos kérdésünkre elmondta: a méhnyakrákszűrési programban a védőnőket kiképezték a kenetvételre, amelyre a Nemzeti Népegészségügyi Központ küldi a meghívót. Így a kistelepülésekről nem kell emiatt elutazni nőgyógyászhoz. Évente ötszázan halnak meg méhnyakrákban, pedig elkerülhető a tragédia, mert ha időben felfedezik, ez a betegség kis rutinműtéttel száz százalékban gyógyítható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában