Egy percig sem unatkoznak

2020.06.15. 09:00

Orfaluban, a határ menti kis településen talált otthonra a Cser-Nagy házaspár

A Szlovén Rábavidék legkisebb ékköve lett az otthona a fiatal szombathelyi házaspárnak: Cser-Nagy Lívia és Balázs feladták az addigi pörgős életüket, helyette a dél-­vasi faluban a családi örök­séget gondozzák, fejlesztik, szlovénül tanulnak – és vallják: egy percig nem unat­koznak.

Nemes Judit

Balázs és Lívia négy évvel ezelőtt adták fel szombathelyi életüket, nem bánták meg

Fotó: Szendi Péter

2016-ban döntött úgy a pár, hogy feladja a szombathelyi életét, ahol saját vállalkozást működtettek. A városi mindennapokból Vas megye déli tájára, a Szlovén-Rábavidékre költöztek.

– Személyes érintettség révén kerültünk Orfalura, hiszen a nagyszüleim itt éltek, édesapám halála után pedig még nagyobbá vált ennek a helynek a jelentősége számomra. Legelőször egy emlékház kialakítása fogalmazódott meg bennem, amelyet az itt élt nagyszüleim emlékére készítünk el és édesapámnak ajánljuk fel – tudtuk meg Líviától, aki hozzátette, hogy bár nem itt élt, a szívéhez mindig közel állt a kis település. – Ide visszatérve úgy érzem, hogy hazaérkeztem. A családunk is mellettünk áll, jó páran szívügyüknek érzik a terveinket, rengeteg támogatást, megerősítést és bátorító szót kapunk – tette hozzá.

Férje, Balázs tősgyökeres szombathelyi, bár lakott Náraiban, mégis alapvetően városinak vallja magát.

– Itt a természet meg tudja érinteni az embert, egészen más életvitelt lehet folytatni, szemet kápráztató és csodás vidék ez. Sokan azt mondják, hogy unatkoznának a térségben – itt élőként határozottan ki merem jelenteni, hogy ez nincs így – fogalmazott.

A költözés után 180 fokos fordulatot vett az életük.

Munkával telnek a napjaik, de már a pihenésre is szakítanak időt. – Lettek szabadnapjaink, ez korábban nem volt jellemző. Nyitottunk egy ökoélményparkot, amely folyamatos karbantartási munkákat igényel – emelte ki Lívia, akinek az elképzelése alapján, férje ötleteivel kiegészítve alakították ki a játszva tanulás elvén alapuló, az arborétumot és a kalandparkot vegyítő területet.

Balázs és Lívia négy évvel ezelőtt adták fel szombathelyi életüket, nem bánták meg
Fotó: Szendi Péter

Balázs beszélt arról, hogy a körülbelül egy kilométer hosszú kalandösvényen a térség védett természeti kincseit, értékeit mutatják be, rövid leírásokkal, öt állomással – útvesztővel, pihenővel, kötélpályával, feketególya-fészekkel, lápi ingovánnyal – színesítve. Líviától megtudtuk, hogy az édesapjának felajánlott emlékház még nem készült el, terveik szerint két éven belül nyitják majd meg a kapuit.

– A régi ház esetében a célunk megőrizni azt, amilyen valójában volt, a hangulatokat szeretnénk bemutatni, a nagyszüleim gazdálkodását interaktív módon, hogy ne csak egy múzeum legyen, hanem több annál – fogalmazott. Balázs hozzátette, hogy a többi között a konyhában egy 1913-ban épített kemence is látható lesz.

Orfalu szlovén hagyományai is fontosak számukra: nyelvtanfolyamon képezték magukat az elmúlt időszakban: részben önmaguknak, hogy a nyelvet minél jobban elsajátítsák, másrészt a Szlovéniából érkező látogatóikat szeretnék anyanyelvükön fogadni, és nekik is a háromnyelvű – magyar, német és szlovén – feliratokkal élvezhetővé tenni a náluk tartózkodást.

Cser-Nagy Lívia és Balázs egy pillanatig sem bánták meg, hogy váltottak és teljesen más életet élnek, mint korábban. Terveik vannak, folyamatosan fejlődni, fejleszteni – ehhez már csak a megvalósítás kell, hiszen az elszántság és az ehhez szükséges családi támogatás már a birtokukban van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában