Mentéshez maszk, kesztyű

2020.06.18. 20:00

Óvatos újraélesztés: a defibrillátor mellett mindig legyen védőfelszerelés

A koronavírus-járvány okán bevezetett óvintézkedések alaposan belénk vésődhettek, bár a Covid–19-től való félelem napról napra enyhülni látszik.

Nemes Judit

Oldalról kell szemügyre venni a mozdulatlan beteget, és azonnal hívni a mentőket

Fotó: Horváth Balázs

– Nagyon jól látszik a mindennapi érintkezésben, hogy vannak, akik a veszélyhelyzetben elrendelt óvintézkedések oldásával továbbra is következetesen használják a maszkot, akár az utcán. Távolságot tartanak, valamint a kézfogást helyettesítő öklözést, alkar-összeérintést vagy a meghajolást részesítik előnyben. Az elmúlt időszak nyomot hagyott mindannyiunkban, és minden bizonnyal hosszú távon elkísér bennünket – mondta Köcse Tamás Vas megyei vezető mentőtiszt, a Segítés városa projekt szakmai felelőse.

A mentők tapasztalatai szerint az elmúlt időszakban akkor is óvatosabbak voltak az emberek, amikor elsősegélynyújtásról volt szó:

– Feltehetően kerülték, hogy egy másik ember esetleg véres, testváladékos bőrfelületéhez nyúljanak, továbbá, hogy nagyon közel menjenek a segítségre szorulókhoz. Különösen megfigyelhető volt ez az újraélesztés során alkalmazott befújásos lélegeztetésben – hangsúlyozta Köcse Tamás. Véleménye szerint azok, akik korábban is óvatosak voltak, most még távolságtartóbbak lettek – és valószínűleg azok is maradnak.

Köcse Tamás kiemelte: statisztikailag is igazolt, hogy mivel az elmúlt két és fél hónapban csökkent az emberek aktivitása, kevesebb baleset történt – így nem is kellett annyiszor elsősegélyt nyújtani.

Ahogyan azonban visszatér az élet a megszokott rendbe, és aktívabbá válnak az emberek, egyre többször előfordulhat olyan helyzet, amikor segítségre lehet szükség. Az elsősegélynyújtás rendszerére vonatkozóan az Európai Laikus Újraélesztési Tanács és az Európai Újraélesztési Társaság rendszeresen tesz közzé ajánlásokat – tették ezt a koronavírus okozta problémák elkerülésére is: változtatásokat javasoltak az életveszély elhárításának módjában.

Oldalról kell szemügyre venni a mozdulatlan beteget, és azonnal hívni a mentőket
Fotó: Horváth Balázs

– Magyarországon az Országos Mentőszolgálat is ehhez igazodott például a telefonos elsősegélynyújtás irányításakor. Ezért ma már a mentésirányítóink mindenkinek azt mondják, hogy maradjanak biztonságos távolságban, szemléljék meg onnan a földön fekvő, mozdulatlan személyt, húzzanak maszkot, kesztyűt. Szólongassák a beteget, és oldalról – egy kicsit nagyobb távolságból, mint azt eddig tették – szemléljék meg, hogy van-e bármi mozgás, reakció, légzőmozgás. Ez az óvatosság a segélynyújtó biztonsága érdekében szükséges.

Köcse Tamás elmondta azt is: ha a segítő – miután oldalról szemügyre vette – azt tapasztalja, hogy nem mozog a beteg mellkasa, akkor nem kell befújásos lélegeztetést alkalmaznia, hanem intézkedjen a mentőhívásról, és igyekezzen minél több információt begyűjteni. A járványidőszakban a sztenderd kérdések kibővültek, azt kell lehetőség szerint kideríteni, volt-e, van-e a bajbajutottnak lázas előzménye, nehézlégzéses panasza; volt-e, van-e a családjában koronavírus-fertőzött vagy -gyanús.

– Ha lehetséges, a beteg arcára valamilyen textíliát kell teríteni, hogy a száj és orr nyílását lefedje, így az onnan – a mellkas nyomásakor – távozó levegő ne sodorja ki a nyálszemcsét vagy bármilyen váladékot – tudtuk meg a szakembertől. – A mentők aztán segítenek a segítségnyújtónak abban, hogy ezeket a védőeszközöket biztonságban levegye, és kéztisztításhoz fertőtlenítő oldattal is szolgálnak.

Köcse Tamás hozzátette: Szombathelyen a defibrillátoroknál tasakokat helyeztek el, amelyekben két védőmaszk és egy pár gumikesztyű található, ezek a segélynyújtó, illetve a beteg izolálását szolgálják. A megyeszékhelyen nemcsak a Segítés városa programban kihelyezett 16 defibrillátor áll rendelkezésre: több mint 30 készülék található a város különböző pontján.

Akiknek van a birtokukban ilyen készülék, tegyenek mellé két maszkot, gumikesztyűt. A szakszerű segítségnyújtás megtanulásához a szombathely.hu/Segítés városa linken találunk hasznos útmutatót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában