Bírja a magasságot

2020.06.25. 07:00

Prof. dr. Vig Károly a Mont Blanc-ra visszamenne

A muzeológus, entomológus prof. dr. Vig Károlyt széles körben ismerik, és nem csak tudományos berkekben, hiszen a Savaria Múzeum munkatársaként – ő a tudományos igazgatóhelyettes – lapunk is rendszeresen megszólaltatja. Azt azonban már nem mindenki tudja róla, hogy otthonosan érzi magát nagy magasságokban, ahogyan a víz alatt és a Föld mélyén is.

Budai Dávid

A Großglockner csúcsára vezető Stüdlgrat egy kitett szakaszán Fotó: VN/Vizi Péter

A hegymászás nem gyerekkori szerelem, magas hegyekkel eleinte még olvasmány szintjén sem nagyon találkozik. A gimnáziumi húzósabb kirándulásokat leszámítva ekkoriban még inkább a hegyek gyomra vonzza, a székesfehérvári Alba Regia Barlangkutató Csoporttal a Bakony barlangjait kutatja. Évekkel később, 1983 nyarán – már a Keszthelyi Agrártudományi Egyetem hallgatójaként – lehetősége nyílik végigjárni a Fogarasi-havasok gerincét. A többnapos túra minden különösebb izgalom nélkül, rendben lezajlik, pedig a hegy éppen labilis időjárásáról hírhedt. Sokan veszítik életüket itt egy-egy komolyabb hidegbetöréskor, a legtöbb kereszt augusztusi, de nekik szerencséjük van, ragyogó időt fognak ki.

Az egyetem végén búvárkodni kezd, rendszeresen merül a Hévízi-tóba, ahol a többi búvárral együtt arra keresik a választ, hogyan lehetne megtartani a tó termálvizét. Ekkoriban ugyanis a bakonyi bauxitbányászat miatt rengeteg karsztvizet szivattyúznak ki, ami pedig vészesen lecsökkenti a tó melegforrásának a hozamát. A probléma később a bányászat megszűnésével magától rendeződik, ezt azonban akkor még nem tudni, ezért a búvárok sokat merülnek, amit szerencsére jól fizetnek.

Vig Károly a múzeum tudományos igazgatóhelyettese Fotó: SZP

A pénzből 1987-ben egy hónapos expedíciót szerveznek Kelet-Afrikába, két-két hét jut Kenyára és Tanzániára is. Afrika valósággal lenyűgözi. Az utcán váltott dollárral magánrepülőt bérelnek, amely aztán egy szigetre repíti őket, ahol megismerkednek a trópusi korallzátony élővilágával, majd megszerzik első igazi magashegyi élményüket is, feljutnak az 5199 méter magas Mount Kenya egyik mellékcsúcsára. 27 éves ekkor, fiatal szervezete könnyen alkalmazkodik a ritka levegőhöz és az alacsony nyomáshoz, egy kisebb fejfájást leszámítva különösebben nem terheli meg a magasság, pedig vannak, akik egyszerűen nem képesek huzamosabb ideig háromezer méter fölött létezni. Ez az év nemcsak Afrika miatt fontos állomás, hanem azért is, mert ősszel állást kap a Savaria Múzeumban. Röviddel érkezése után a Thirring Gusztáv Természetbarát Egyesület azzal keresi meg, vetítsen nekik Afrikáról, közben kiderül, hogy többen az Alacsony-Tátra gerincére készülnek. Velük tart, és ez az élmény alapozza meg az igazán magas hegyek utáni vágyát, ahogyan nagy szerepe van abban is, hogy úgy dönt, végleg Szombathelyen marad.

A Großglockner csúcsára vezető Stüdlgrat egy kitett szakaszán Fotó: VN/Vizi Péter

Ezután felgyorsulnak az események, bár a karabinercsörgés és a kötélhasználat barlangászmúltja miatt nem ismeretlen számára, elvégez egy sziklamászó tanfolyamot az Oszolyon (Csobánka felett), utána pedig egy téli hegymászó tanfolyamot a Magas-Tátrában, ahol egyik oktatója az ekkor még ismeretlen Erőss Zsolt. Az elkövetkező néhány év a hegymászás jegyében telik, a Großglockner (3798 m), a Grandes Jorasses (4208 m), és a Mont Blanc (4810 m) nehezebb, olasz oldalról történő meghódítása után feljut a Mexikóban található Popocatépetl (5426 m) csúcsára is, majd jön a legnagyobb élmény mind közül, a Kaukázus. Ez utóbbi expedíciót már a Magyar Hegymászó Szövetség szervezi, és a csapat tagja az akkor még nagyon fiatal Klein Dávid is. Európa legmagasabb csúcsa, az Elbrusz (5642 m) meghódítása után a nyugati falon keresztül megpróbálják bevenni a Kaukázus Matterhornját, az Usbát is, de a csúcs előtt száz méterrel visszafordulnak, nem kockáztatnak a havas-jeges terepen, pedig ha megteszik, ezen az útvonalon ők lehettek volna az első magyarok. Két évvel később visszatér a Kaukázusba, ekkorra már a Szovjetunió felbomlott, így nyoma sincs a két évvel korábbi vendégszeretetnek és olcsóságnak. Nem sokkal később egy himalájai trekkinget követően végleg búcsút int az igazán magas hegyek világának, a házasság, a gyerekek átírják a fontossági sorrendet.

A kalandok azonban nem kerülik el, háromszor volt rovargyűjtő körúton Iránban, Brazíliában, Dél-Afrikában, a közeli két-háromezres hegyekre pedig gyakorlatilag hazajár. Újabb nagy hegyet azonban már nem akar bezsebelni, de a Mont Blanc-ra még visszamenne egyszer.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában