Szorosan kapcsolódnak

2020.06.05. 11:15

Részt vettek a Barnahus-szolgálat felépítésében

A nevelőszülői hálózat a kezdetektől részt vett a Pro Juventute Egyesületen keresztül a Barnahus-szolgálat felépítésében – erről is beszélt Perlné Kalamár Zsuzsanna, a Vas Megyei Gyermekvédelmi Központ, Általános Iskola és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat Nevelőszülői Hálózatának vezetője és a Pro Juventute Egyesület elnöke.

Tóth Katalin

Perlné Kalamár Zsuzsanna, a Pro Juventute Egyesület elnöke Fotó: Cseh Gábor

Fotó: © Cseh Gábor

A nevelőszülők a vér szerinti családjukból kiemelt, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekeknek nyújtanak családi nevelést mindaddig, amíg vissza nem helyezik őket a családjukba, vagy az örökbefogadásuk révén a sorsuk nem rendeződik.

– Vas megyében a ­TEGYESZ nevelőszülői hálózatához most 39 nevelőszülő tartozik. Sokan három-négy vagy annál több gyermeket nevelnek, köszönhetően annak is, hogy Jánosházán a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vagyonkezelésében lévő nagy alapterületű lakásokat a nevelőszülők részére tudtuk bocsátani. Ott öt család nevel öt vagy több gyermeket. A főállású nevelőanyák otthon vannak, a gyermekek teljes körű ellátását biztosítják. A megyében máshol is élnek nevelőszülők, akik több gyermek nevelését vállalták – döntő többségük főállásban otthon tevékenykedik –, és arra is van példa, hogy csak egy gyermek él velük, és mellette főállású munkavállalók – részletezte Perlné Kalamár Zsuzsanna, majd a Barnahus-szolgálattal való együttműködésükről beszélt.

– A nevelőszülői hálózat szoros kapcsolatban van a Barnahus-szolgálattal. Sajnos, egyre gyakoribbak az olyan esetek, amikor gyermekeket azért kell kiemelni a családjukból, mert családon belüli erőszak történt, bántalmazták őket. Ilyen esetben igénybe tudjuk venni a Barnahus-szolgálatot: megvizsgálják őket, és ha szükséges, terápiás lehetőséget is biztosítanak. Kifejezetten előnyös, hogy „helyben”, a TEGYESZ-en belül működik a szolgálat. Gördülékeny a kommunikáció, ismerjük a protokollt, és tudjuk, milyen helyzetekben kereshetjük fel őket. Nem utolsósorban fel tudjuk készíteni a nevelőszülőket arra, hogy ha ilyen gyermek érkezik a gondozásukba, mire figyeljenek, hogyan bánjanak vele.

Perlné Kalamár Zsuzsanna, a Pro Juventute Egyesület elnöke Fotó: Cseh Gábor

A vezető elmondta még, hogy nevelőszülői hálózatuk a kezdetektől részt vett a Pro Juventute Egyesületen keresztül a Barnahus-szolgálat beindításában és felépítésében. Az egyesület elsősorban az állami gondoskodásban felnövő fiatalok támogatását tűzte zászlajára. Szabadidős tevékenységeket szerveztek a nevelőszülői hálózatban élő és a befogadó gyermekotthonba került gyerekeknek, továbbképzéseket, nevelőszülői szakmai napot tartottak, de arra is volt példa, hogy a nevelőszülőkkel közös rendezvényeket támogatta. Négy éve került az egyesület látókörébe a Barnahus-szolgálat, ez az alulról építkező civil kezdeményezés, melynek munkájába Szombathely önkormányzata és a Belügyminisztérium felé beadott pályázatok révén kapcsolódtak be. Egyebek mellett az önkormányzati pályázati forrásokból tárgyi eszközök, kamerák kerültek a Barnahus-szolgálathoz, és hozzájárultak a digitális hang- és képrögzítő rendszer kiépítéséhez is. A szakmai munka megvalósításának részleges finanszírozását pedig a Belügyminisztérium pályázatán nyert támogatásokból tudja segíteni az egyesület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában