képzéseken vehetnek részt a fiatalok

2020.06.10. 07:00

Tudásközpont létrehozása a cél – A programban szombathelyi és őrvidéki vállalatok is részt vesznek

Fejlesztik a fiatalok digitális kompetenciáit, hogy ezáltal csökkentsék az ipar 4.0, azaz a digitalizációs technológiák robbanásszerű fejlődése által életre hívott negyedik ipari forradalom szakemberhiányát. A programban nyugat-dunántúli, köztük szombathelyi, valamint őrvidéki és bécsi intézmények, vállalatok is részt vesznek.

Nemes Judit

A fiatalokat és az oktatókat is képzik majd a többi között robotikai ismeretekből

Fotó: Illusztráció

Áprilisban indult el DigiUp 4.0 néven az új határon átnyúló program, amelyben osztrák és magyar szakértők dolgoznak azon, hogy megoldást kínáljanak a határmenti régióban nagy problémát jelentő, a digitalizáció területén is jelentkező szakképzett munkaerőhiány leküzdésére.

Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke kiemelte, hogy a 21. században a digitalizáció a sikeresség és a fejlődés egyik legfontosabb eszköze, amelyet már fiatalkorban meg kell alapozni a jövőbeni eredményesség érdekében.

– Próbálunk egy olyan innovatív és határon átnyúló intézkedéscsomagot kialakítani, amely az elsődleges célcsoportot képező, kevésbé képzett munkavállalókat az ipar 4.0-ra jellemző kompetenciákkal ruházza fel – nyilatkozta lapunknak Balázsy Péter megyei jegyző. A program az információs és kommunikációs technológiák ismeretét, valamint a digitalizációhoz kapcsolódó oktatásokat tartalmazza, fókuszálva a 12–24 év közötti korosztályra. Elsősorban az ő figyelmüket szeretnénk felhívni a szakképzés fontosságára.

A fiatalokat és az oktatókat is képzik majd a többi között robotikai ismeretekből

Tanfolyamokat szervezünk, amelyekkel felkészítjük őket a munkaerőpiacra. Ezzel a szakképzés imázsának a javítását is célul tűztük ki, elsősorban a jövőbeni hiányszakmákra össz­pontosítva, hangsúlyozva a határon átnyúló tapasztalatcsere fontosságát.

– Az együttműködési program teljes költségvetése mintegy egymillió euró, ebből a Vas Megyei Önkormányzati Hivatal több mint százezer euróból gazdálkodik. A programban öt partnerszervezet működik együtt: kettő ausztriai és három magyar. A vezető partner a Bécsi Iskolaszék, amely nagy tapasztalattal bír egyrészt a digitális kompetencia fejlesztésben, másrészt a fiatalok képzésében – emelte ki Németh Adrienn projektmenedzser.

Hozzátette: Magyarországról a Vas Megyei Önkormányzati Hivatalon kívül a szombathelyi Pannon Novum Nonprofit Kft., valamint a Nagykanizsai Szakképzési Centrum a partnerük. Öt további stratégiai fontosságú szervezettel is együttműködnek, így a megvalósításból tíz szakmai szervezet veszi ki a részét. A projektmenedzser hangsúlyozta: nemcsak pályaorientációs tanácsadásokat, tréningeket szerveznek diákoknak és fiataloknak, hanem az oktatókat is képzik majd a kreatív fémipar, a 3D nyomtatás, a CNC-technológia és a robotika területén. – Próbáltuk azokat a területeket megjelölni, amelyek napjainkban népszerűek a fiatalok körében, ezekhez szeretnénk kompetenciaképzéseket kapcsolni.

A program végére regionális tudásközpontot hozunk létre, amelynek résztvevőjeként osztrák és magyar oldalról szakmai szervezeteket tömörítünk. A tudásközpontban a tervek szerint az ipar 4.0 és a munka 4.0 összekapcsolását érnénk el valódi, használható tartalommal megtöltve – tudtuk meg a projektmenedzsertől. – Valamennyi célcsoport részére karrierorientációs workshopokat szervezünk, és a duális mellett várhatóan triális képzéseink is lesznek.

Németh Adrienn elmondta, hogy hamarosan megkezdik a képzésiigény- és kompetenciafelméréseket mind a vasi, mind a zalai szervezeteknél, valamint a burgenlandi és a bécsi partnerek révén az osztrák oldalon is. A Vas Megyei Önkormányzati Hivatal a vasi diákokkal és oktatási intézményekkel veszi fel a kapcsolatot. A másik két magyar szervezet az üzleti vonalon, a versenyszféra meghatározó szereplői között méri fel az igényeket – közösen összehangolva a két szféra szükségleteit. – Az oktatások részben online platformon működnek majd, hiszen innovatív programról van szó, így próbálunk efelé elmozdulni, lesznek azonban személyes találkozók, képzések is a határ mindkét oldalán.

– A projektmenedzser elmondása alapján a célcsoport széles kört ölel fel: általános iskolák felső tagozata, oktatási szervezetek, álláskereső és a szakképzésben részt vevő fiatalok, munkaügyi szervezetek, vállalkozások, regionális kamarák, a közszféra egyes intézményei és bármilyen, a témához szorosan kapcsolódó érdekvédelmi szervezet. Ha minden a konzorcium tervei szerint alakul, akkor várhatóan fél év múlva megkezdődhet a képzések szervezése. Nemrég online szakmai egyeztetés zajlott a felek között pontosítva az egyes szakmai tevékenységek tartalmát és időbeli ütemezését. A járvány utáni enyhítéseknek köszönhetően hamarosan megtarthatják az első személyes részvétellel zajló találkozót is, amely Bécsben lesz. A zárókonferenciát a Vas Megyei Önkormányzati Hivatal Szombathelyen rendezi meg 2022 második felében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában