Bemutató

2020.06.29. 18:30

Új eszközök használatát gyakorolták be az önkéntes tűzoltók Csepregen (Fotógalériával)

Pályázaton nyert eszközök használatát gyakorolták az önkéntes tűzoltók: csepregi és környékbeli lánglovagok bővítették ismereteiket pénteken a város Deák utcai épületében.

Nemes Judit

Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Körülbelül harminc önkéntes tűzoltó érkezett a tűzoltóság épületéhez pénteken, hogy elméletben és gyakorlati feladatok során is megtanulják a nemrégiben pályázaton elnyert eszközeik használatát, hogy azokat éles helyzetekben gördülékenyen, szakszerűen tudják használni és azokkal adott esetben életet is tudjanak menteni.

– A megpályázott mentőeszközök rendszerbe állítása kapcsán kértük tűzoltó és mentős szakemberek segítségét. Bemutatták az eszközöket, használatukat, mit kell tudni és tenni egy műszaki mentéskor kiérkező első beavatkozó egységnek, míg a mentők nincsenek ott – mondta el Kovács András, a Csepregi Önkéntes Tűzoltó Egyesület Elnöke. Az egyesület 4 millió forint értékben jutott hozzá felszereléshez, amelynek révén légzsáklekötővel aggregátorral, hordággyal gyarapodtak.

 

- Az egyik kiemelt tételünk a légzsáklekötők voltak: ezek azért fontosak, hogy amikor a légzsák nem durran el egy balesetnél, nekünk azt biztosítani kell, mert az bármelyik pillanatban magától is szétdurranhat. Mobil, akkumulátoros kárhelylámpánk is lett, amit oda tudunk vinni, ahol szükség van rá és nem kell külön elektromos áram az üzemeltetéséhez – emelte ki. Kovács András elmondta azt is, hogy a térségben több tűzoltó egyesülettel is együttműködnek, ezért környékbelieket is meghívtak a pénteki képzésre. – Mivel többször dolgozunk egy helyszínen és segítenek a műszaki mentésekben, így azt gondoltuk, hogy fontos az ő jelenlétük is, hogy ők is ismerjék meg ezeket az eszközöket – tette hozzá.

A többi között a hordágy, a nyakrögzítő használatát Csejtei Balázs tűzoltó zászlós, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság disaster medic instruktora mutatta meg a résztvevőknek az Őrség-Goricko-Raab Mentőcsoport közreműködésével. Az elméleti rész után a gyakorlatban való alkalmazás következett: a feltételezett szituáció szerint autókba szorult sérülteken kellett segíteniük. Az önkéntes lánglovagok gyorsan, szakszerűen, instruktori felügyelet mellett végezték a mentést és gyakorolták be a korábban elsajátított ismereteiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában