Rendhagyóan emlékeztek a cőgerekre

2020.06.22. 07:00

Volt egyszer egy iskola a határon, Kőszegen

A megszokottól egy kicsit eltérően alakult az idei megemlékezés a cőgerekre, a Magyar Királyi Hunyadi Mátyás Reáliskolai Nevelőintézet egykori növendékeire.

Tersztyánszky Krisztina

Tisztelettel adóztak az egykori növendékek előtt Fotó: OT

Fotó: OHR Tibor

A már 85 év felett járó cőgerek közül ugyanis a még közeli veszélyhelyzet miatt senki sem vállalta a személyes részvételt. A város és az intézmények vezetői azonban a három évtizedes hagyományt folytatva ellátogattak az iskola parkjában levő hősi emlékműhöz, hogy tiszteletüket tegyék az egykori növendékek előtt. Somogyvári Géza levélben küldött üzenetét Básthy Béla polgármester tolmácsolta a résztvevőknek: „Köszönjük azt a szeretetet, amit a város vezetőitől és lakóitól kapunk. Mi lassan elmegyünk, ez a természet rendje, de itt marad a hagyomány, amely összekovácsolja a várost és a hajdani iskolát.”

 

Nagy Gábor, a Dr. Nagy László EGYMI igazgatója személyes élményeit idézte az egyes volt növendékekről, akikből később híres orvosok, sportolók, csillagászok lettek. Szólt dr. Széll Kálmánról is, aki egy Életünk-cikkben vallott a cőgereknél kapott emberi értékekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában