Gyűjtemény

2020.06.09. 07:00

VulkánSág legendái: a Ság hegy keletkezéstörténetétől a káldi boszorkányok rejtőzködéséig

Miért nincs vár a Ság hegy tetején? Hol található a Tessedik-akác? Milyen szerelmek emlékét őrzi Ostffyasszonyfa? Hogyan rabol Savanyú Jóska? Hogyan kell gombócot beretválni?

VN

Petőfi szerelmes lett Ostffyaszszonyfán

Fotó: VN-archív

Mindezekre az égető kérdésekre – és a hozzájuk hasonlókra – ad választ a Ság hegy Térsége Egyesület kiadványa, a VulkánSág legendái, amely a szelíd, lankás Kemenesalja – különböző forrásokból ismerhető, valamint szájról szájra szálló – történeteit gyűjti egy színes csokorba.

Petőfi szerelmes lett Ostffyaszszonyfán
Fotó: VN-archív

A füzetet gyerekrajzok illusztrálják – ez a régi legendák megőrzésének fontos módja és motivációja –, a stílus egységéről Kemenesalja odaadó és alapos krónikása, a hely szellemével jó barátságot tartó Harangozó Miklós gondoskodott: ő jegyezte le, ő kerekítette ki, ő írta meg, ő rendezte tetszetős csokorba VulkánSág legendáit: a Ság hegy keletkezéstörténetétől a káldi boszorkányok rejtőzködéséig.

Azt pedig, hogy miképpen kell szakszerűen gombócot beretválni, az egyházashetyeieknél jobban nem tudja senki. Aki nem hiszi, lapozza föl a VulkánSág legendáit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában