Tizedszer a hűség falvaiban

2020.07.13. 11:30

A jubiláló Hűségtúra huszárokkal, főhajtással, főzéssel, kitüntetésekkel

Tizedik alkalommal rendezte meg a hét végén a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület a Communitas Fidelissima című, határ menti falvakat érintő Hűségtúrát.

Tersztyánszky Krisztina

A Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület kezdeményezésére tizedik alkalommal szervezték meg a Hűségtúrát. Nardai pillanatok Fotó: Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

A túrára szombaton már kora reggel elindult az egyesület tagjaiból és nardai, kőszegi, iváni, rumi, körmendi, nagymákfai lovasokból álló menet. Első állomásként Nardán koszorúzták meg a község visszatérésének 80. évfordulójára emelt emlékművet, majd rövid pihenő után indultak tovább a jubileumi rendezvény fő helyszínére, Felsőcsatárra.

 

Ott ezúttal nagyszabású szabadtéri főzőcskézés is kapcsolódott az ünnepléshez. Az egyik helyi vendéglő parkolójában a környező települések csapatai pörköltet, babos káposztát, cigány lecsót és más helyi sajátosságokat készítettek a résztvevőknek. Az ünnepség a hősi emlékmű megkoszorúzásával kezdődött, aztán sajnos megérkezett a régóta fenyegető eső és szél, s a további programokat a művelődési házba kellett költöztetni. Amíg a szombathelyi fúvós­zenekar néhány pattogós darabot eljátszott, a szervezők már fel is szerelték a technikát, berendezték a tornatermet, kevés késéssel folytatni lehetett az ünnepséget. Konczér Katalin, a házigazda falu polgármestere hangsúlyozta: hajtsunk fejet őseink előtt, akik annak idején a magyar hazához való tartozás mellett döntöttek.

Fekete Péter, az Emmi kultúráért felelős államtitká­ra beszédében arra emlékez­tetett: ritkán adatik meg, hogy a kisember beleszóljon a történelem alakításába. Hatalmas büszkeség ez minden magyarnak, hogy ennek a tíz falunak a lakossága nem nyugodott bele az életét fenekestül felforgató döntésbe, és változtatott a sorsán. Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, az Országgyűlés alelnöke háláját fejezte ki a szervezőknek, akik a túrával minden évben emlékeztetnek az ősök hűséges, bátor cselekedetére.

Nagy sikert arattak a helyi óvodások katonás műsorukkal, majd a Klapka egyesület kishuszárai verbunkossal, katonanótákkal hozták tűzbe a közönséget. Sátory Károly, a szervező egyesület elnöke köszönetet mondott a falvak lakóinak, amiért jó szívvel fogadták a kezdeményezést. Hálából a túra által érintett öt község polgármesterének, valamint a támogatásról gondoskodó államtitkárnak Tria­noni lángoló kereszt emlékplakettet adott át. Arany, ezüst és bronz emlékérmet vehettek át azok, akik tíz, hét, illetve négy év óta vesznek részt a túrán. A legrangosabb elismerést kapta dr. Hende Csaba is, ezúttal több dunántúli katonai hagyományőrző egyesület kapitányaként. A jubileumi, tizedik Hűségtúrán és a trianoni döntés 100. évfordulóján tartott megemlékezés a továbbiakban a környező települések magyar, horvát és német hagyományőrző csoportjainak műsorával folytatódott – mintegy szemléltetve azt az etnikai sokszínűséget, amely az itteni lakosság összetételét már a hazához való hűség megvallásakor is jellemezte. A túra résztvevői másnap további három településre vitték el az emlékezés koszorúit. A Hűségtúrával párhuzamosan dr. Hende Csaba megbeszélést folytatott a választókörzetéhez tartozó tizenegy település polgármestereivel.

 

A képviselő szólt a Magyar falu program aktualitásairól, megemlítve, hogy azokhoz a megalapozott igényekhez is meg kell találni a forrást – mint például Sében az új óvodai csoportszobák kialakítása –, amelyek a programban épp nem pályázhatók. Elárulta azt is, nagy reményeket fűz az uniós Recovery Fund 750 milliárd eurós keretéhez. Az ebből Magyarországnak jutó összeg felszabadíthat olyan költségvetési forrásokat, amelyeket aztán át lehet csoportosítani a Magyar falu program fejlesztéseire.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában