Kiállítás nyílt

2020.07.08. 07:00

A Vándor székely a körmendi kiállítóteremben látható

Hosszú idő és több elmaradt kiállítás után nyílt meg Körmenden egy tárlat, amely akár a trianoni emlékév eseményei közé is beillik.

Markó Petra

Cserős Anna és Tóth Kamilla székely népdalokat énekelt a megnyitón. A háttérben Bebes István és Pálóczi Zsuzsa

Fotó: Jámbori Tamás

Évek óta járja az országot Bálint Zoltán erdélyi néprajzi gyűjteménye két lelkes mentornak köszönhetően. Raskóné Déri Erzsébet és férje, Raskó Loránd most a Rába-parti kisváros ódon kiállítótermének falai közé hozott székely tárgyi emlékekből egy kisebb válogatást.

A megnyitón Bebes István polgármester köszöntőjében hangsúlyozta, hogy talán nem is lehetne aktuálisabb időpontja a tárlatnak, mint a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulója. Ennek kapcsán a székely nép érzését próbálta meg közvetíteni a megjelentek felé, és rámutatott: Erdély volt az a legnagyobb területű országrész, amelyet kiszakítottak a nemzet testéből. Felidézte, hogy soha nem volt egyszerű a székelyek sorsa, mégsem tudták kiölni belőlük a szabadság iránti vágyat. Beszélt Székelyföld területi autonómiájának követeléséről és az összetartozás, valamint a szolidaritás erősítéséről, nemcsak a székelyekkel, de minden külhonban élővel.

Cserős Anna és Tóth Kamilla székely népdalokat énekelt a megnyitón. A háttérben Bebes István és Pálóczi Zsuzsa Fotó: Jámbori Tamás

A gyűjtőről, Bálint Zoltánról megtudtuk: egy Sepsiszentgyörgy melletti kis településről származik és mintegy húsz éve gyűjti már Erdélyben a régi háztartási, iparos, egyházi eszközöket, emléktárgyakat.

– A tárgyak értékét már tizenöt éves korában észrevette, gyűjteménye az elmúlt évtizedekben több mint hétezer darabosra duzzadt, amiből Erdélyben az árkosi unitárius templom bástyájában látható állandó kiállítás, az anyag válogatott része pedig a magyar nyelvterületen vándorol – mondta Raskóné Déri Erzsébet.

A kiállítás egyfajta időutazásra hívja a látogatóit, az egykor élt emberek életmódjáról ad látképet, bemutatja, hogyan éltek és milyen tárgyakat használtak. A megnyitót székelyföldi népdalokkal és táncokkal színesítette a Senior Néptáncegyüttes, valamint a Rábavirág Táncegyüttes tagjai. A különleges tárlat bő egy hónapig, augusztus 8-áig tart nyitva a városi kiállítóteremben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában