2020.07.30. 11:30
Csúcsra jár a szüret: az idén több mint a fele elfagyott a szilvának (Fotógalériával)
Ha az igazi őszi fajták még nem is szedhetők, Buti Károlyné vönöcki gyümölcsösében ezen a héten már csúcsra jár a szilvaszüret. A termés egy része megy pálinkának, a másik felét pedig a környékbeli családok vásárolják fel, friss fogyasztásra vagy eltevésre.
Buti Károly vönöcki gyümölcsösében szüretelnek, a szedés ma már nem fára mászással, hanem rázással történik
Fotós: Unger Tamás
Bár a szilvás gombócba állítólag a besztercei az igazi, a most érő korai, nagy szemű fajtát is előszeretettel viszik a háziasszonyok a Vönöck melletti négy és fél hektáros gyümölcsösből. Ha nagy, félbe vágják, úgy fagyasztják le, az édességével pedig – teszteltük – semmi hiba nincsen. Úgy hívják ezt a Szerbiából származó lédús fajtát, hogy cacanska lepotica. A vásárlók válogatnak a rekeszekben: a keményebb szemeket finom házi savanyúságnak, ecetes szilvának vagy kompótnak teszik el, a puhábbakat étkezésre, lekvárnak vagy pálinkának hasznosítják. A szilvát – tudjuk meg a gazdáktól – akkor kell szüretelni, amikor már érett. A félig éretten leszedett termés soha nem lesz olyan ízű, mint amit a fán függve ért a nap sugara. Szakaszosan, az érdeklődés függvényében szedik a gyümölcsöt egész héten, eltárolni a leszedett szilvát ugyanis legfeljebb egy-két napig lehet, és hűtőben sem áll el sokkal tovább. Igaz, hogy a szedés ma már nem fára mászással, hanem rázással történik, de óvatosan, ponyvára, hogy ne sérüljön a gyümölcs. Évekkel ezelőtt felhagytak a szedd magad akcióval, főleg azért, mert az a tapasztalat, hogy a vásárlók is jobban szeretik a gyümölcsöt már a rekeszben látni. Ezenkívül a hozzá nem értő szedők kárt is okozhatnak a gyümölcsfákban, nem beszélve arról, hogy ilyenkor egész nap készenlétben kellett állniuk a háziaknak, várva, hogy mikor érkezik vásárló.

– Ma már nem szedjük fel a lehullott, beteg szemeket – magyarázza Buti Károly. – Úgy harminc évvel ezelőtt szokás volt még a hullott gyümölcsből szeszt főzni, ebből lettek azok a kerítésszaggató pálinkák. Ma már az a gyakorlat, hogy pálinkába is csak olyan, érett és egészséges gyümölcs mehet, amit frissen is megennénk.
Miközben a csordultig tele rekeszeket csodáljuk, Buti Károly elárulja, hogy az idei termést soha nem tapasztalt fagykár tizedelte. Áprilisban mínusz hét fokig süllyedt a hőmérő higanyszála, ehhez hasonló fagyra nem is emlékszik. Még a teraszra kitett leanderek is elfagytak. Egy héten át minden nap este kilenctől reggel kilencig rakták a tüzet a gyümölcsösben, trágyát szórtak a tetejére, azzal idéztek elő a füstöt. A kajszibarack így is szinte teljes egészében elfagyott. A lédús korai szilvának körülbelül a fele veszett oda, a később érő és virágzó, besztercei típusú szilván pedig hiába volt rengeteg virág, csak az ágak felső harmadán maradt meg a gyümölcs. Ettől eltekintve szép a termés, az új telepítésű szilvás már nem váltakozik szezononként, hanem minden évben egyenletesen terem, és nem is férges a gyümölcs, meghozta az eredményét a permetezés. A házigazdától megtudjuk, hogy minimális vegyszerezés nélkül nem lehet piacképes termést előállítani.
Buti Károly gyümölcsöskertje
Butiék 2012 óta végeznek kereskedelmi főzést, pálinkájuk az ismert márkák között van, már sok országos megmérettetésen végzett a legjobbak között. Az idén kevesebb értékes nedű kerül ki a főzdéjükből, és nem csak azért, mert elfagyott a kajszibarack és a szilva. A koronavírus-járvány visszavetette az ő forgalmukat is: hosszú időre leálltak az éttermek és fesztiválokon sem tudnak árusítani ezen a nyáron. Az is kedvezőtlen tendencia számukra, hogy egyre többen élnek az otthoni pálinkafőzés lehetőségével. Készül náluk mindenféle ágyaspálinka, kompót és lekvár is, de nem kereskedelmi forgalomba, inkább csak Cili asszony és a család, a barátok örömére.