Közösségi terek is megújulnak

2020.07.23. 11:30

Egyházi és önkormányzati épületekkel is lehetett pályázni a Magyar falu programban

A Magyar falu program legújabban közzétett döntési listájából kiderül, mely vasi településeken kezdődhet meg közösségi tér ki- és átalakítása egyházi és önkormányzati tulajdonban lévő épületekben.

Vas Népe

Ikerváron a plébánia ifjúsági otthona szépülhet meg a pályázat révén – mutatja Tóth András plébános

Fotó: Szendi Péter

Vas megye 1-es országgyűlési egyéni választókerületében a bucsui, a dozmati és a toronyi római katolikus egyházközség, valamint Felsőcsatár önkormányzata egyenként mintegy 3 millió forinthoz, Horvátlövő önkormányzata 16 millió forint támogatáshoz jutott.

– A kormány a Magyar falu program révén újabb területen teszi élhetőbbé településeinket. Egyházaink, önkormányzataink és helyi közösségeink szolgálatát minden erőmmel támogatom. A tettek beszélnek, nem az üres szavak – hangsúlyozta a döntés kapcsán dr. Hende Csaba, a térség országgyűlési képviselője.

Ikerváron a plébánia ifjúsági otthona szépülhet meg a pályázat révén – mutatja Tóth András plébános
Fotó: Szendi Péter

Ágh Péter, a megye 2-es számú választókerületének országgyűlési képviselője elmondta: Észak-Vas megyében a mostani pályázati kör révén Cákon, Horvátzsidányon, Mesterházán és Sajtoskálon újulhatnak meg önkormányzati közösségi terek összesen 114,8 millió forint értékben. Az egyházi közösségi terekre további 72,2 millió forint jutott: a celldömölki evangélikus egyházközség Mesteriben, a sárvári Szent Miklós Plébánia Bögötön fejleszthet, de jut forrás a sitkei római katolikus és a vönöcki evangélikus egyházközségnek is.

– Amikor közösséget építünk, Észak-Vas megyét építjük, ezért is öröm számomra, hogy a kormányzati támogatásokat kihasználva lépésről lépésre tovább szépülhetnek városaink és falvaink – emelte ki.

Vas megye 3-as számú választókerületében hét egyházközség: a csörötneki, az ikervári, az őriszentpéteri, a táplánszentkereszti, a vasvári, a harasztifalui és a tanakajdi római katolikus plébániák pályáztak sikerrel, mintegy 104 millió 640 ezer forint értékben. A körzetben az önkormányzati közösségi tér fejlesztésére kiírt pályázaton öt önkormányzat: Kisunyom, Kemestaródfa, Őriszentpéter, Pinkamindszent, Rábagyarmat pályázott sikerrel, összesen 121 millió 88 ezer forint értékben.

V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: a fejlesztések által a vidéki közösségépítés működő színterei újulhatnak meg, újabb lendületet kaphatnak az alkotó szellemiséggel megáldott közösségépítők. A Magyar falu program újabb helyszíneken járulhat hozzá az egyre inkább életképes vidék megtartó erejének erősítéséhez.

Ikerváron a plébánia ifjúsági otthona szépülhet meg mintegy 30 millió forintból. – Megújul a tető, ajtócserére, ablakcserére, külső szigetelésre, fűtéskorszerűsítésre fordítjuk az összeget – mondta el Tóth András plébános. Az épületben közösségi programokat szoktak szervezni.

Kisunyomban is megújulhat a közösségi épület. – A kisunyomi önkormányzati közösségi tér belső felújítására és átalakítására 29,7 millió forint támogatást nyert. A jelenlegi rendezvénytermet kinőttük, a lakosság és a gyermekek száma az utóbbi években örvendetesen jelentősen megnőtt. Az átalakítás magában foglalja az épület teljes belső felújítását – mondta Szekeres Zsuzsanna polgármester.

A pályázati források várhatóan hamarosan megérkeznek a településekre, és megkezdődhetnek a munkálatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában