Burgenlandi Magyar Kultúregyesület

2020.07.09. 07:00

Eredmények, tervek és új célok

Tisztújítás volt az elmúlt napokban a Burgenlandi Magyar Kultúregyesületnél (BMKE): a következő három évben Frauer Ludwig látja el az elnöki teendőket. Zsótér Írisz, az egyesület eddigi vezetője elnökhelyettesként folytatja tovább tevékenységét. A volt elnökkel a BMKE élén töltött esztendőkről beszélgettünk.

Nemes Judit

Megalakult a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület új elnöksége: Balika Alfred, Gaal Helmut, Zsótér Írisz, Frauer Ludwig, Rath Stefan, Reiter Bernadette, Gaal Michael és Liszt Eveline

Fotó: VN/BMKE

Múlt csütörtökön gyűltek össze az őriszigeti községteremben a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület tagjai: a háromévente esedékes tisztújítás zajlott a meghívottak részvételével.

Az ülésen határoztak arról, hogy a következő periódusban Frauer Ludwig vezeti az egyesületet, helyettesei pedig Zsótér Írisz és Rath Stefan lesznek. A pénztárosi, jegyzői és pénzügyi ellenőri tisztségét betöltők esetében személyi változás nem történt. Seper Mariann eddigi elnökhelyettes tanácsadóként folytatja munkáját. A leköszönő elnököt, Zsótér Íriszt a vezetésével eltöltött időszakról kérdeztük.

– Az elnökségi tagokkal nagyon jól tudtunk együttműködni, nemcsak mióta elnökként vezetem az egyesületet, hanem korábban is, amikor az elnökhelyettesi pozíciót töltöttem be. Számos projektet indítottunk el, sok eredményt sikerült elérni – legyen szó kulturális és kulináris rendezvényről, saját csoportjaink indításáról, támogatásáról, tovább fejlesztéséről. Nyári táborok sorát tartottuk, nemcsak a Balatonon, hanem az Őrvidéken is, emellett nyelvtanfolyamokat is kínáltunk egyéb tevékenységeink mellett – emelte ki összegzésében a volt elnök.

Zsótér Írisz hozzátette: dinamikus, jól együttműködő csapat az övéké – a vezetőség és az alkalmazottak tekintetében is. Most azonban elkel egy kis rotáció, hogy más szemszögből is tudjanak tekinteni a dolgokra – fogalmazott.

Kiemelte azt is, hogy Frauer Ludwig régóta elnökségi tag, aktívan részt vett minden találkozón. Jól ismeri az egyesületet, ezért döntöttek úgy, hogy az elkövetkezendő három esztendőben ő látja el az elnöki feladatokat.

Zsótér Íriszt a szívéhez legközelebb álló projektjeiről, programjairól is kérdeztük.

– Az őriszigeti néptánc­csoportnak az egyik alapító tagja is vagyok, hiszen a népi kultúra nagyon közel áll a szívemhez. Örülök annak, hogy a néptánc mellett sikerült a szombathelyi Földesi házaspár segítségével 2014-ben rendszeres népzeneoktatást indítani, és azóta két zenekar is alakult: egy felnőtt, a Csörge Népzenekar, valamint egy nagyon sikeres gyermek­formáció: a Szélforgók Gyermek Népzenei Együttes. Van őrvidéki értéktárunk, amelynek összeállításában én is részt vettem – ehhez kiállítást készítettünk, Seper Mariann kolléganőm pedig tavaly társasjátékot készített hozzá. Az utóbbi években sok tankönyvet adtunk ki, olyan köteteket, amelyek felkerültek az osztrák tankönyvlistára is – sorolta Zsótér Írisz.

Megalakult a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület új elnöksége: Balika Alfred, Gaal Helmut, Zsótér Írisz, Frauer Ludwig, Rath Stefan, Reiter Bernadette, Gaal Michael és Liszt Eveline Fotó: VN/BMKE

A leköszönő elnök elmondta azt is, hogy az általuk megjelentetett kiadványok magyar nyelv oktatására kidolgozott tankönyvek.

– Burgenlandban több helyen oktatják a magyar nyelvet, ehhez pedig olyan tankönyveket készítettünk, amelyek heterogén csoportok tanítására is alkalmasak. E könyvek segítségével olyan „vegyes” osztályokban lehet tanítani a nyelvet, amelyekben a kezdő szinttől egészen a magyar anyanyelvű gyerekekig tanulnak.

Zsótér Írisz hangsúlyozta azt is, hogy mutatkozik igény a magyar nyelv oktatására, elsajátítására Burgenlandban.

– Van baba-mama csoportunk, óvodás korú gyermekeknek szóló kurzusokat is tartunk. Kínálunk tanfolyamokat kisiskolásoknak, nyáron pedig a nagyobb gyerekeknek ajánlunk nyelvi oktatást. Azt látjuk az utóbbi években, hogy emelkedik az ezekre jelentkező és ezeken részt vevő fiatalok száma – mondta el.

Vas megyével is ápolnak kapcsolatokat, többek között dr. Villányi Eszter karnaggyal, aki régóta segíti az egyesületet, vezeti a BMKE Énekkörét, és rendszeresen fellépnek Ausztriában és Magyarországon is. Gencsapátival szintén jó viszonyt ápolnak, több közös projektjük volt már a művelődési házzal és az azt igazgató Varga Albinnal.

– Pozitívnak látom azt, hogy ez a régió talán megint egy kicsit összenő és egybefonódik – fogalmazott Zsótér Írisz. Végezetül kitért arra is, hogy folytatják a munkát az új elnökséggel: a nyáron ismét lesznek tanfolyamaik – igaz, a járványhelyzetre tekintettel kisebb résztvevői létszámmal hirdetik meg azokat. Mint mondta, bíznak benne, hogy ősszel tovább javul a helyzet és újra szervezhetnek rendezvényeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában