Szén-monoxid-mérgezés

2020.07.03. 14:00

Hajszálon múlt a tragédia egy négygyerekes kőszegszerdahelyi család otthonában

Hajlamosak vagyunk a fűtési szezonhoz kötni a szén-monoxid-mérgezéses eseteket, pedig azokban a háztartásokban, ahol egész évben gázüzemű berendezések segítségével állítják elő a meleg vizet, a CO-mérgezés veszélye máskor is fenyeget. Múlt szombaton egy négygyerekes kőszegszerdahelyi család otthonában történt kis híján tragédia.

Tóth Kata

Rádi Andrásné Veronikának a 12 éves Bereniké kiabált: anya, baj van!

Fotó: Szendi Péter

Színtelen, szagtalan, íztelen és erősen mérgező gáz a szén-monoxid – a csendes gyilkos által kiváltott mérgezésnek évente sok áldozata van. Azonnali hatásként fejfájást, szédülést, émelygést, a látás- és hallásképesség csökkenését okozza, a belélegzése következtében fellépő mérgezés viszont akár halálos kimenetelű is lehet. Leggyakrabban a kis légterű helyiségekben, főleg a fürdőszobákban üzemelő kombi gázkészülékből és az átfolyós vízmelegítőkből kerül ki a mérgező gáz. Ezek ugyanis – ha nem kapnak utánpótlást – működés közben elhasználják a helyiségben lévő levegőt.

Ha pedig a szükséges légmennyiség nem jut el a készülékhez, az égés tökéletlenné válik, korom képződik, megemelkedik a szén-monoxid-tartalom, mindez gazdaságtalan üzemhez, de főleg balesethez vezet, figyelmeztet a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A gázkészülékeket három csoportba sorolják aszerint, hogy az égéshez honnan veszik a levegőt, és az égéstermék hová távozik. A CO-mérgezés veszélye ott a legmagasabb, ahol a berendezés abból a helyiségből jut levegőhöz, amelyikben elhelyezték, és az égéstermék is oda távozik („A” típusú). Jelentős a gázkoncentráció emelkedésének kockázata ott is, ahol a készülék abból a helyiségből veszi el a levegőt, ahol telepítették, az égéstermék pedig a kéményen át távozik a szabadba („B” típusú). A zárt égésterű készülékek az égési levegőt a szabadból veszik és az égésterméket is a szabadba engedik, ezeknél a legkisebb a mérgezés veszélye („C” típusú).

Rádi Andrásné Veronikának a 12 éves Bereniké kiabált: anya, baj van!
Fotó: Szendi Péter

A kőszegszerdahelyi család fürdőszobájában B típusú, nyitott rendszerű kombi készüléket szereltek fel – több körülmény szerencsétlen együttállása okozhatott gázszivárgást. Négyen – köztük három gyermek – szén-monoxid-mérgezést szenvedtek. Napokkal az eset után az édesanya megtörten mesél.

– A gyerekek a hőségben az udvaron medencéztek. Dörögni kezdett, vihar közeledett, letakartam a medencét, és bejöttünk a házba. A lányok zuhanyozni indultak, én közben a nappaliban pakoltam. A 9 éves Zselyke már végzett, a 12 éves Bereniké és a 7 és fél éves Borsa ment együtt zuhanyozni. Arra lettem figyelmes, hogy a nagylány kiabált: anya, gyere gyorsan, Borsa elájult. Hajat mostak, a nagy a kicsinek akart segíteni, aki először beszédült a mosdóba, miután felsegítette, arccal előre beesett a zuhanytálcába. Berohantam, kivittem a nappaliba Borsát, kitártam az összes ablakot, amiket korábban azért csuktam be, mert villámlott.

- A kislány fájdalmasan sírt, a nagyobbik fejfájásra, szédülésre panaszkodott. A 18 éves nagyfiúnk a tetőtérből jött le, neki nem voltak panaszai, de utólag kiderült, ő is mérgezést kapott. A Markusovszky-kórházban mindannyiunkat azonnal elláttak, köszönet illeti őket – mondja Rádi Andrásné Veronika, aki egyedül volt otthon a gyerekekkel, a férje dolgozott. A lányok még nem heverték ki a történteket: nem mernek fürödni, medencézni, a szerdai újabb viharban még aludni se mertek egyedül.

A házaspár próbálja megfejteni, mi történhetett. Szakemberek szerint az égéstermék hőmérséklete és a külső hőmérséklet különbségéből adódó nyomáskülönbség befolyásolhatta a kémény huzatát, a zárt ablakok miatt a lakásban nem volt elég levegő, és hiányzott a szén-monoxid érzékelő is. A gázórát szombaton leszerelték náluk, most néhány napig nincs meleg vizük. Egy használt villanybojler lehet az áthidaló megoldás, gázt többé nem használnak a házban, más rendszerben gondolkodnak – jelentik ki.

Rádiék novemberben költöztek a faluba, a ház korábbi tulajdonosa nem jelezte, hogy gond lett volna a fűtésrendszerrel. A készülékről pedig nem derült ki sok minden a dokumentumok alapján, hacsak az nem, hogy legalább tíz éve nem volt karbantartva, tisztítva. Azt sem tudni, mikor szerelték fel, de a háztervek alapján a fürdőszobába olyan vízmelegítő berendezést terveztek, amihez a jelenlegi kémény megfelelt.

A mostani kazán nagyobb teljesítményű, ez nem illeszkedik a füstelvezetőhöz. A lelki megrázkódtatáson kívül a család anyagi kára is jelentős. Sok környékbeli, ismerős ajánlott segítséget, amiért nagyon hálásak, de elsősorban az előző tulajdonostól várták volna mindezt. Ha visszafordíthatnák az időt, szereltetnének fel szén-monoxid-érzékelőt, és jóval körültekintőbbek lennének a házvásárlásnál. Most azzal szembesülnek, hogy visszamenőleg nem találni felelőst a feltételezett mulasztásokért. A gázkészülékeket egyébként ötévente kell felülvizsgáltatni, a nyitott tűzterű készülékeket javasolt évente ellenőriztetni.

A szombati esetnél fontos szerep jutott a kőszegszerdahelyi önkéntes tűzoltóknak, akik a kőszegi önkormányzati és a kőszegdoroszlói önkéntes tűzoltókkal vonultak. A felkészült helyi önkéntes tűzoltó egyesületek szoros együttműködésben dolgoznak. Mersich Miklós tűzoltóparancsnoktól megtudtuk, 16.38-kor érkezett riasztásuk a Hegyi utcába. Néhány percen belül a helyszínen voltak. Miután bejutottak az épületbe, átkutatták a házat, hogy van-e benne bárki – az életmentés az első –, ezzel párhuzamosan elzárták a gázkészüléket és az épületen kívüli gáz-főelzárót. Speciális mérőműszerrel mérték be a tűzoltók a gázkoncentrációt. A ház átszellőztetése is az ő feladatuk volt, később megérkeztek a gázszolgáltató képviselői is. Mersich Miklós elmondta, nemrég szén-monoxid mérőt nyert egyesületük a Belügyminisztérium pályázatán – a legutóbbi eset is bizonyítja, hasznos eszközhöz jutottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában