Pofon csattant Szombathelyen, miután távozásra kérték a koldulót

2020.07.08. 14:00

Már agresszíven kéregetnek

Tettlegességig fajult vasárnap délben az egyik főtéri kávézónál egy kéregető és a személyzet konfliktusa. A koldus pofonvágta a pincérnőt, aki szerette volna őt távozásra bírni.

Tersztyánszky Krisztina

Gyakori zaklatásoknak van kitéve az egyik főtéri fagyizóban dolgozó Kupó Noémi

Fotó: Horváth Balázs

A felszolgálók elmondása szerint az eset vasárnap délben történt. A koldus egymás után több asztalhoz is odament és közvetlenül hozzájuk hajolva, erőszakosan kéregetett a vendégektől, akik ezt szemmel láthatólag nem tolerálták. A pincérnőt, aki megkérte, hogy távozzon, a zaklató fogdosni, lökdösni kezdte, majd amikor a kolleganője is megjelent, őt egyszerűen pofon vágta. Két férfi vendég sietett a nők segítségére, akik határozottan fellépve elküldték a kéregetőt. A felszolgálók azon csodálkoznak, hogy amikor be van kamerázva a Fő tér, és hangosbemondó figyelmeztet például a póráz használatára, hogyhogy nem veszik észre, ha egy hajléktalan pofozkodik egy kávéház teraszán. A pincérnők egyébként – több társával együtt – látásból jól ismerik a zaklatót, aki magában szokott beszélgetni, énekelni, ütögetni a kukák tetejét.

A főtéri kereskedők, az önkormányzat és a hatóságok előtt sem ismeretlen a belvárosi agresszív kéregetők problematikája. Az érintett kávézó vezetője szerint a veszélyhelyzet utáni újranyitáskor szinte elviselhetetlen volt a helyzet, elárasztották a belvárost a kéregetők. Volt, akit egymás után többször elküldtek a rendőrök, de pár perc múlva mindig visszajött. Az üzlettulajdonosok a polgármesteri hivatalhoz fordultak segítségért, és az ott folytatott megbeszélés nyomán történtek intézkedések – gyakrabban járőröznek a rend­őrök és a közterület-felügyelők –, így valamelyest ritkultak a kéregetések. Most nem naponta, hanem három-négy naponta történik ilyen incidens, amikor a kéregetők egyik helyről a másikra járnak. Ha valamelyik vendég pénzt ad a kéregetőnek, az a legrosszabb, mert az csak felbátorítja az illetőt. Az ápolatlan külsejű emberek jelenléte akkor is zavaró, ha nem szólítják meg a vendéget. Nem kimondottan turistacsalogató látvány, ha a padon ücsörögnek, énekelnek, vagy épp bandáznak, egymást verik. Az üzletvezető szerint az ilyen csoportok tagjai többnyire ital vagy más tudatmódosító szer hatása alatt állnak, szinte azt sem tudják, mit csinálnak.
Gyakori zaklatásoknak van kitéve az egyik főtéri fagyizóban dolgozó Kupó Noémi Fotó: Horváth Balázs

Az egyik főtéri fagylaltárus lány is elmondta: gyakori zaklatásoknak van kitéve. Nála nem annyira a vendégeket molesztálják, hanem tőle kéregetnek, vagy azt követelik, adjon nekik ingyen fagylaltot. Ő ráadásul egy eléggé védtelen pavilonban dolgozik, állandóan ébernek kell lennie és a készpénzt is magánál kell tartania, nehogy valaki elemelje.

A vasárnapi incidensről a Vas Megyei Rendőr-főkapitányságnál nem tudnak, nem érkezett róla bejelentés vagy feljelentés.

A szombathelyi közgyűlés június 25-ei ülésén tárgyalta a közterület-felügyelettel kapcsolatos feladatokat az akut problémák, köztük a koldulás kezelésére. Négy új státuszt hoztak létre, feladatuk a folyamatos ellenőrzés, a koldulás és zaklatás visszaszorítása lesz. A 94/501-301 számon bármikor hívhatók, tíz percen belül odaérkeznek bármilyen belvárosi helyszínre. Mint mondják, adott a jogszabályi háttér is: a koldulás szabálysértés, amiért ötezertől ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírság szabható ki – ám ez, kéregetőkről lévén szó, nem tűnik túlságosan visszatartó erőnek…

Megkérdeztük a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú NKft. ügyvezetőjét, Németh Klárát is, aki úgy érzi, nincs jogosultsága az ügyben nyilatkozni, hiszen az intézmény feladata az, hogy szociális ellátást nyújtson a fedél nélküli embereknek. A közterületen kéregető, zaklató emberek egyáltalán nem biztos, hogy a hajléktalanok közül kerülnek ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában