Savaria Múzeum

2020.07.13. 07:00

Múzeumi piknik a négy fal között – A századfordulós Szombathely konfliktusait, botrányait is felidézték

Beszorult a parkba tervezett piknik a Savaria Múzeum falai közé a szombati hideg, szeles, esős időjárás miatt.

Merklin Tímea

Savaria múzeum , piknik a múzeumban, 20200711, ut, Szombathely, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

A szombathelyi múzeumok ismét fogadják látogatóikat június végétől. Az elmúlt három hónapban több rendezvény elmaradt, a nyitás utáni első ingyenes héten naponta átlagosan 150 ember ment a múzeumba. Népszerű volt a szombat délutáni piknik is, ami beköltözött az épületbe, benépesültek a folyosók, az emeletek múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, zenével, büfékkel. Tárlatveze­téseket tartottak az állandó kiállításban, a kőtárban Mesék a bőröndből címmel adott interaktív zenés gyerekműsort Bujtás Ervin és Galambos Berni a legkisebbeknek; a díszteremben kutatók – prof. dr. Vig Károly, Sosztarits Ottó – tartottak előadást.

Az egyik izgalmas témát Tangl Balázs történész hozta: a századfordulós Szombathely civilek és katonák közt zajló konfliktusairól beszélt. A dualizmus kori (1889–1914) érdekes történetek között volt példa katonai önkényre – meg sem hallgatták a panasztévőt, csak bezárták éjszakára a börtönbe –, párbajokra, amelyek főleg nők miatt zajlottak. Az egyik tiszt lánytestvére elvált, és miután a volt férj többször becsmérlő nyilatkozatot tett az exfeleségéről, a tiszt párbajra hívta őt. Két tiszt egy polgárlány miatt szólalkozott össze, és karddal estek egymásnak 1896-ban; ez volt az első halálos kimenetelű párbaj.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában