Helyi értékek

2020.07.27. 07:00

Ököruszály is készült a Kemenesalját bemutató Országjáró élő adásában (Fotógalériával)

Kemenesaljára jellemző ételek készültek szombaton egész nap a Nemzeti Művelődési Intézet Egyházashetyére látogató gasztrobuszán. A tájegység három településéről – a központból, Celldömölkről, valamint Hetyéről és Ostffyasszonyfáról – a Kossuth Rádió az Országjáró élő adásában mutatta be a helyi értékeket.

Polgár Patrícia

Középen Joaquin Serrano, a barcelonai születésű gitáros, akit a szerelem hozott Vas megyébe

Fotó: Benkő Sándor

A Kossuth Rádió, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége, a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI), valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara másfél éve tartó együttműködésében a rádió élő adása és az NMI gasztrobusza hétről hétre az ország tájegységeit járva mutatja be azok értékeit, különös tekintettel a gasztronómiai jellegzetességekre.

Hetyén ezúttal az ott élő Majthényi László készített szarvasünőmájat mangalicazsíron, kétféleképpen: baconnel, kevés hagymával és sok-sok apróra vágott petrezselyemmel; valamint egy „férfiasabb” változatot szintén baconszalonnával, salottahagymával, fokhagymával, hegyes erős paprikával és őrölt pirospaprikával. Az állat, amiből az ételek készültek, pénteken reggel esett el a Farkaserdőn. – Az elesett vad belsőségei mindig az őt elejtő vadászt illetik, amit vadászreggelin vagy vadászvacsorán szoktak elfogyasztani – tudtuk meg a Vas Megyei Közgyűlés elnökétől, akinek kislánya, Panna fogathajtóként mutatkozott be a közszolgálati rádió műsorában.

Középen Joaquin Serrano, a barcelonai születésű gitáros, akit a szerelem hozott Vas megyébe
Fotó: Benkő Sándor

Éles Krisztina, a Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóságának igazgatója elmondta, céljuk, hogy ráirányítsák a gasztronómiai értékekre a figyelmet, minden alkalommal arra kérik a helyieket, hogy maguk készítsék el számukra a környék jellegzetes ételeit. Szombaton a hetyei Berzsenyi-ház szomszédságában a Káldi Napraforgók a lecsós tócsnit és a hájas kráflit készítették. – Az ökrök a falu jellemző állatai voltak. Nem voltak marhák és bikák, csak a szekeret húzó állatok, ezért gondoltuk, hogy ököruszálylevest készítünk májgombóccal – mondták az ostffyasszonyfai vöröskeresztes asszonyok. A marha farkából hat órán át, sok zöldséggel főtt levesen kívül a hölgyek még gombapörköltes sült tarjával és kódis szelettel, azaz hatlapos süteménnyel is készültek.

Immár hagyomány, hogy az NMI a helyiekkel közösen megsüt egy, a környékre jellemző pogácsát. – Ma krumplis pogácsát készítettünk, a tájegységet egykor az egyszerű ételek jellemezték, amelyeket mindig fellelhető alapanyagokból készítettek. Így esett a választásunk a krumplis pogácsára – mondta Éles Krisztina, aki azt is elárulta: a Kemenesalja szívében sült szív alakú pogácsa receptje is bekerül abba a válogatásba, amelyet az országjárás befejeztével terveznek kiadni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában