helyi finomságok

2020.07.17. 07:00

Szabadtéri főzőcske Felsőscsatáron: gombából, babból, káposztából bográcsban

Az idei Hűségtúra alkalmából a Pinka menti települések csapatai bográcsos ételekkel, helyi finomságokkal kényeztették a résztvevőket. Néhányuktól mi is elkértük a receptet, hogy új ötleteket adjunk olvasóinknak a szabadtéri főzőcskézéshez. Ne lepődjenek meg, ha némelyik leírás nem négy személyre szól…

Tersztyánszky Krisztina

A bucsui csapat: Grastyán Lajos, Ambrus Imre, Konczér Norbert, Simon Edina babos káposztát főzött (

Fotó: Cseh Gábor

Babos káposzta

Bucsu települést az önkéntes tűzoltók és a Békaszegi Vadvirágok énekkar tagjai képviselték. Babos káposztát főztek hatvan személyre, kapros-túrós lepénnyel.

Hozzávalók 60 személyre:

4 kiló vöröshagyma, egy kiló zöldpaprika, egy kiló paradicsom, 4 közepes fej fokhagyma, 5 kiló sertéscomb, 4 egész hátsó füstölt csülök, fél kiló füstölt szalonna, 3 kiló cseresznyebab, 7 kiló fehérboros káposzta, egy kiló zsír, só, 5-6 babérlevél, egy deka egész kömény, 20-25 szem egész fekete bors, három evőkanál pirospaprika.

A babot és a csülköket előre megfőzzük. A szalonnát apróra vágjuk, a házi disznózsíron lepirítjuk, majd kiszedjük a zsírból. A zsíron a felaprított hagymát üvegesre pároljuk. Rádobjuk a felkockázott zöldpaprikát és paradicsomot. Amikor levet enged, hozzáadjuk a kockára vágott nyers combhúst, és addig kevergetjük, amíg a hús kifehéredik. Beletesszük a babérlevelet, a köményt, a borsot és a pirospaprikát, majd felöntjük a csülkök főzőlevével. Amikor forr, hozzáadjuk a savanyú káposztát. Addig főzzük, amíg a hús már majdnem kész. Ekkor hozzáöntjük ez előre megfőzött, leszűrt babot. Végül hozzáadjuk az ugyancsak kockára vágott főtt csülköt. Kóstoljuk, ízlés szerint utánaízesítjük, és egy gyenge rántással berántjuk. Tálaláskor, aki szereti, egy adag tejfölt tehet a tetejére.

A bucsui csapat: Grastyán Lajos, Ambrus Imre, Konczér Norbert, Simon Edina babos káposztát főzött
Fotó: Cseh Gábor

Paprikás krumpli gazdagon

A toronyiak paprikás krumplit főztek, de amint azt a főszakács, Tancsics Dezső elmondta, nem akármilyet, hanem olyat, amiben minden benne van, még a Dezső jókedve is.

Hozzávalók 50 személyre:

15 deka krumpli, 3 deka zsír, 20 deka füstölt szalonna, 4 kiló lecsókolbász, 2 kiló zöldpaprika, egy kiló vöröshagyma, fél kiló füstölt kolbász, egy marék zellerlevél, 10-10 deka zeller, karalábé, sárgarépa, fehérrépa nagyon apró kockákra vágva, 2 kiló paradicsom, 2 fej fokhagyma, só, őrölt fehér bors, bazsalikom, vegeta ízlés szerint, 2 deci vaskeresztesi száraz vörösbor.

Először lepirítjuk a felaprított szalonnát és kiszedjük a zsírból. Majd jól megpirítjuk és kiszedjük a karikára vágott lecsókolbászt is. A zsírban megpároljuk a vöröshagymát, a paprikát és a füstölt kolbászt, felöntjük 6-7 liter vízzel, majd a hozzáadott krumplival, fokhagymával és a zellerzölddel együtt összefőzzük. Hozzáadjuk az apróra vágott zöldségeket is, majd mielőtt kész, a hámozott paradicsomot. Fűszerezzük, sűrűre főzzük.

Amikor az étel félig megfőtt, óvatosan hozzáadjuk a vörösbort, de túltolni nem szabad. Toronyi kenyérrel és kovászos uborkával tálaljuk.

Horváth Lászlóné és Bíró Jánosné jókedvűen főzött
Fotó: Cseh Gábor

Betyárgombóc

A pornóapáti csapat, Rózsa Károlyné és kuktája különleges csemegével rukkolt elő.

Hozzávalók 4 személyre:

80 deka darált hús, őrölt bors, őrölt kömény, majoránna, só ízlés szerint, 2 nyers tojás, 4-5 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál zsemlemorzsa. Az alaphoz fél kiló hagyma, 30 deka szalonna, 3-4 zöldpaprika és ugyanennyi paradicsom, 30 deka gomba, só, bors, paprika, majoránna, őrölt kömény, egy nagy pohár tejföl.

A gombóchoz a húst a hozzávalókkal alaposan összedolgozzuk. Az alap hozzávalóiból pörköltalapot készítünk, sűrűre főzzük, majd belekeverjük a tejfölt és a gombát. Amikor jól rotyog, vizes kézzel húsgombócokat formázunk és az alaplébe helyezzük őket. Húsz perc alatt készre főzzük, kenyérrel vagy tésztával kínáljuk.

Rózsa Károlyné Pornóapátiból érkezett, különleges csemegével, betyárgombóccal rukkolt elő
Fotó: Cseh Gábor

Cigány lecsó

A séi önkormányzat kondérjában ezúttal cigány lecsó rotyogott.

Hozzávalók:

10 deka sertészsír vagy étolaj, 20 deka füstölt szalonna, 1,5 kiló vöröshagyma, 2 kiló lecsópaprika, fél kiló paradicsom, másfél kiló csirke (comb, szárny, csontos mell), másfél kiló fejes káposzta, 5 gerezd fokhagyma, só, bors, őrölt fűszerpaprika ízlés szerint.

A hagymát, paprikát, paradicsomot szeletekre, a szalonnát kockákra vágjuk. A csirkét úgy daraboljuk fel, mint a pörkölthöz, a káposztát legyaluljuk.

A bográcsban a zsiradékon megpirítjuk a szalonnát, majd ezen a hagymát világos színűre pirítjuk. Rányomjuk a fokhagymát, átkeverjük és beletesszük a húst. Jól átsütjük. Hozzáadjuk a paprikát, és amikor egy kicsit megrokkant, megszórjuk pirospaprikával. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a paradicsomszele­teket.

A káposztát fél óra külön főzés után hozzáadjuk és addig főzzük, amíg minden megpuhul és a levét szépen elfőtte. Ha kell, utánaízesítjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában