dokumentumok

2020.07.20. 14:48

Szenzációs bejelentést ígért a nemrég visszahívott csepregi alpolgármester

Szenzációs bejelentést ígérve tartott sajtótájékoztatót a városháza előtt hétfőn 14 órakor Csepreg közelmúltban visszahívott alpolgármestere, dr. Dénes József.

Tersztyánszky Krisztina

Fotó: Tersztyánszky Krisztina/Vas Népe

A várakozásokkal ellentétben ezúttal nem közvetlenül a közte és a helyi önkormányzat között kialakult feszült viszony volt a tájékoztató témája. Dr. Dénes József régész két olyan történelmi dokumentum felbukkanásáról számolt be, amelyek jelentőséggel bírnak a város történelmében. Elmondása szerint szombaton kapott egy e-mailt levéltáros kollégájától. A szakember a Magyar Nemzeti Levéltárban lévő Nádasdy-hagyaték tanulmányozása során bukkant rá a dokumentumokra. Az egyik egy helyi rendtartás gróf Nádasdy Ferenc vagy Pál részéről, amely a helyi polgármester és a városbíra közötti feladatmegosztást is taglalja. A másik egykori irat egyháztörténeti vonatkozása miatt jelentős.

Fotó: Tersztyánszky Krisztina/Vas Népe

Dr. Dénes József szerint az eddigi várostörténetekben nem szerepelt az a tény, hogy 1668 május 4.-én az egész város leégett. Ez az adat Farkas Sándornál, a város történetírójánál sem szerepel, mivel ő nem fért hozzá a Nádasdy-levéltár anyagához. A dokumentum szerint a helyiek a tűzvész kapcsán megfogadták, hogy örök időkre misét mondatnak Csepreg mindkét plébániatemplomában. Mindez arra bizonyíték, hogy abban az időben már működött a Szent Miklós és a Boldogasszony plébánia is (az utóbbit később lebontották, helyén ma kápolna áll).

Dr. Dénes József hozzátette, hogy a közeljövőben rendszeresen fog hasonló tájékoztatókat tartani, melyek során a várostörténetet és a jelenleg kialakult helyzetet egyaránt érinteni fogja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában