Egy iskolából kettő

2020.07.24. 07:00

Újra van önálló gimnázium, létrejött a turisztikai technikum Sárváron

Júliustól a Vas Megyei Szakképzési Centrum Tinódi Sebestyén Gimnáziuma és Idegenforgalmi, Vendéglátói Szakképző Iskolája kettévált. Létrejött az eddigi többcélú, összetett intézményből a Sárvári Turisztikai Technikum, a Sárvári Tinódi Gimnázium pedig visszakapta az STG rövidítéshez tartozó régi nevét is.

Pajor András

Némethné Rádl Krisztina a gimnázium igazgatója lett, a technikum élén: Hevér Mihályné

Fotó: Pajor András

A város gimnáziumában több mint húsz éve zajlik szakképzés is. Az új városi fürdő megnyitásával egy időben végeztek az első idegenforgalmi, illetve vendéglátó technikusok.

A köznevelési és a szakképzési feladatellátás törvényi háttere mára olyan mértékben megváltozott, hogy célszerűvé vált szétválasztani a gimnáziumi oktatást és a szakképzést. Ami nem változik: mindkét iskolát továbbra is a megyei szakképzési centrum működteti. Így a vagyongazdálkodás egy kézben marad, az épületet, az oktatáshoz szükséges infrastruktúrát együtt használja a két intézmény.

Némethné Rádl Krisztina a gimnázium igazgatója lett, a technikum élén: Hevér Mihályné
Fotó: Pajor András

Az eddig négyfős iskolavezetés szintén kettévált: Hevér Mihályné igazgató az új technikum vezetőjeként folytatja a munkát, az eddig általános igazgatóhelyettesként tevékenykedő Némethné Rádl Krisztina pedig a gimnázium élére került: a köznevelési feladatokat irányítja.

– A gimnázium nyolc osztályának a négy évfolyamon összesen 235 diákja lesz, 25 pedagógus oktatja őket. A tantestület elkészítette az iskola új képzési rendjét és megalkotta az egyes tantárgyak helyi tantervét is. Az A osztályok emelt óraszámban tanulhatják a matematikát, a hagyományos nyelvi képzést adó B osztályokban heti öt-öt órában angol és német nyelvet oktatunk – mondta el Németh­né Rádl Krisztina, a régi-új sárvári Tinódi frissen kinevezett igazgatója.

A tantestületből kivált az oktatói testület, de a tanárok is ugyanahhoz az íróasztalhoz ülnek vissza augusztusban, ahol eddig is ültek a közös tanári szobában – és jellemzően ugyanazokat az osztályokat tanítják majd. Csak néhány esetben volt szükség tanárváltásra. Minden osztály az eddigi tantermébe tér vissza, együtt szervezett programok, rendezvények adnak garanciát arra a tervek szerint, hogy a „tinódis” életérzés mindkét iskolában ezután is megmaradhasson, élhessen tovább.

– Az új típusú, ötéves technikusi képzésben részt vevő diákok két év után ágazati alapvizsgát tesznek, majd a szakmai képzés a duális partnernél folytatódik a külső gyakorlóhelyeken – mondta Hevér Mihályné, az új sárvári technikum vezetője. Hozzátette: a negyedik év végén a diákok előre hozott érettségi vizsgát tesznek három tantárgyból, az utolsó tanévben az intenzív idegennyelvi képzés mellett a technikusi vizsgára készülnek, amely emelt szintű érettséginek számít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában