fásítási program

2020.07.18. 07:00

Zöldülő települések Vas megyében

Közzétette az Agrárminisztérium fásítási programjának eredményét: 472 település ültethet az ősszel vagy jövő tavasszal fákat az utcákra. Vas megyéből 26 településen lesz zöldítés a pályázat révén.

Nemes Judit

A temetőben kivágott veszélyes fák helyére is újak kerülnek – mutatja Tarsoly Alfonz, Balogunyom polgármestere Fotó: UT/VN

Fotó: © Unger Tamás

Tízezernél kisebb lakosságszámú települések pályázhattak 12 ezer sorfára a településfásítási programban. A 2–5 méter magas, 3–4 éves, földlabdás vagy konténeres sorfa mellett – 19 fajtából lehetett választani – minden növényhez mulcsot, favédő rácsot, karót, madárodút is adnak. Balogunyomba harminc fa kerül:

– Nemrég tündérkertet hoztunk létre, hogy minden újszülött után egy-egy fát elültessünk. Eredetileg őshonos gyümölcsfákat szerettünk volna, azonban a túljelentkezés miatt erről lecsúsztunk. Így sem vagyunk szomorúak, mert a célunk teljesül: zöld növényekkel gazdagodik a község – mondta Tarsoly Alfonz polgármester. Várhatóan szeptemberben földbe is kerülhetnek az új fák a faluban: hegyi juharokat, lepény-, hársés nyírfákat igényeltek.

A temetőben kivágott veszélyes fák helyére is újak kerülnek – mutatja Tarsoly Alfonz, Balogunyom polgármestere Fotó: Unger Tamás/Vas Népe

A tündérkertben, a temetőben a kivágott fák helyére, a focipálya mellé és a Rákóczi utcában ültetik el őket. Balogunyomon kívül Bozzai, Bük, Csákánydoroszló, Csepreg, Dozmat, Duka, Egyházashetye, Gérce, Jánosháza, Kemenespálfa, Kenyeri, Kissomlyó, Kisunyom, Magyarszecsőd, Molnaszecsőd, Nemescsó, Olaszfa, Rábatöttös, Söpte, Szarvaskend, Szentgotthárd, Vásárosmiske, Vasasszonyfa, Vassurány és Vép fásíthat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában