A horvát tagintézményt az egyházmegye tartja fenn

2020.08.17. 07:00

A hit és a remény diadala: óvoda nyílt Nardán

Nagyboldogasszony ünnepén rendezték meg a Boldog Brenner János Óvoda Nardai Horvát Nemzetiségi Tagóvoda átadóünnepségét, ezt megelőzően dr. Székely János megyés püspök celebrálta a szentmisét.

Merklin Tímea

Óvoda avató, Narda, 20200815, ut, Narda, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

– A nardaiakat nem rettenti meg semmi, küzdenek a céljaikért, pedig volt itt villámárvíz, pusztító szélvihar, leégett a kultúrház. A közösség hisz a jövőjében, ezért óvodát épített, ez a nap a hit diadala, a fő harcos pedig a polgármester – fejtette ki dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, a parlament törvényalkotásért felelős al­elnöke.

Felolvasta Orbán Viktor miniszterelnök levelét, amely arról szólt, hogy nincs felemelőbb, mint látni, hogy a 2010 óta tett erőfeszítések termőre fordulnak. A települést ért természeti csapások ellenére sem mondtak le az álmukról, az óvoda elkészült, és remélhetőleg minden évben megtelik majd gyermekzsivajjal.

 

Dr. Székely János megyés püspök köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy az egyházmegyének és az országnak is kincsei a nemzetiségi települések, köztük a horvát falvak. Kötődnek az ősök nyelvéhez és hitéhez, ezt a kettős gyökeret őrzik, pedig nem könnyű. Amint mondta, a hit nem gúzsba köt, hanem kiteljesíti, megszépíti az életet. Az egyházmegyei fenntartású óvodában mindent megtesznek majd, hogy az óvodások megsejtsék, miért születik az ember: azért, hogy szeressen, és odaajándékozza az életét.

Az ünnepi ruhába öltözött nardai gyerekek műsora után Maja Rosenzweig Bajic, a Horvát Köztársaság Magyarországi Nagykövetségének első titkára mondott köszönetet az együttműködésért a helyieknek, akik bár egy kicsit keményfejűek voltak, véghez vitték, amit akartak. Hogy egy ilyen kis helyen óvoda nyílik, azt jelenti, hogy a falunak van vitalitása. Talán néhány esztendő múlva iskolát is nyitnak; és a gyerekek felnőttkorukban hálásak lesznek a horvát nyelvért.

Glavanics Krisztina polgármester köszönetet mondott Orbán Viktor miniszterelnöknek, dr. Hende Csaba országgyűlési képviselőnek, Harangozó Bertalan kormánymegbízottnak és a kormányhivatal dolgozóinak mindazért, amit az ügy érdekében tettek, és valamennyi támogatónak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy az óvoda létrejöhessen. Hangsúlyozta: az elmúlt évek nehézségein át a hit segítségével jutottak el az eredményig, amelyhez levélben Zvonko Milas, a horvát kormány határon túli horvátokért felelős államtitkára is gratulált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában