Kihasználatlan erőforrások

2020.08.05. 07:00

A töltőn hagyott telefon hasznos is lehet

Sok tanulmány megállapította, hogy az éjszakára töltőn hagyott telefon vagy tablet nem tesz túl jót az akkumulátoroknak, ennek ellenére sokan így töltik a készülékeiket, mivel általában a telefont előbb lecseréljük, mint hogy az akku tönkremenne. Innét jött az ötlet, hogy miért ne lehetne felhasználni ezeknek a készülékeknek a kihasználatlan erőforrásait valami olyanra, amivel jót is tehetünk?

Horváth Balázs

Fotó: Horváth Balázs

Több projekt is van, amik úgynevezett elosztott számítási módszerrel kutatási feladatokat osztanak szét kisebb, az otthoni eszközök által is belátható időn belül feldolgozható darabokra, amiknek az elvégzéséhez normál esetben szuperszámítógépre lenne szükség. Először csak az otthoni számítógépekre voltak ilyen alkalmazások, de már a zsebünkben lévő okostelefonok is olyan számítási kapacitásokkal rendelkeznek, amiket csak ritkán használunk ki 100%-osan.

Természetesen ezeket a mobil eszközöket nem lehet folyamatosan csúcsra járatva használni, nem is erre tervezték őket, de vannak olyan esetek, amikor a kihasználatlan kapacitást hasznossá is lehet tenni, ilyen például az éjszakára töltőn hagyott telefon, vagy az utazás alatt navigációnak használt és töltőről üzemeltetett készülék. Hogy egy ilyen projekthez csatlakozzunk, csak le kell tölteni egy applikációt a telefonra, például a DreamLab nevűt, amiben jelenleg választhatunk többek között a COVID vagy a rákkutatáson belül több projektet is.

Fotó: Horváth Balázs

Kicsit bonyolultabb pédául a BOINC nevű applikáció. A kaliforniai Berkeley egyetem programja telefonra és PC-re is elérhető, ezen belül is több projekt közül választhatunk, mi épp a World Community Grid COVID-19 kutatásában veszünk részt.

A programozók a arra is figyeltek, hogy mindkét applikáció automatikusan kikapcsol mielőtt a készülék túlmelegedne, illetve addig nem is indul el, amíg az akkumulátor szintje egy bizonyos töltöttség fölé nem ér, hogy ne lassítsák le a töltési folyamatot sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában