Felelős szülők

2020.08.09. 11:30

Az öltözködés optikai varázslás – Anyukák csinosan, csajosan és boldogan

Ha az anyuka rendben van, rendben van a gyerek is, a férj is – ez volt a konklúziója annak a beszélgetésnek, amit Jagodits Zsuzsa coach vezetett a csepregi művelődési házban, ahol Kovács Delinke stylist osztotta meg javaslatait az édesanyákkal a szülés előtti és utáni alakváltozások mindig csinos lekövetésére.

Merklin Tímea

Kovács Delinke az anyukáknak azt javasolja: egy jó rúzs a legrosszabb napokat is feldobja

Fotó: Cseh Gábor

A stílustanácsadás intim dolog. Sokszor a nők – mert főleg nők érdeklődnek – kicsit zavarban is vannak, mintha előre tudnák, hogy bizony nemcsak ruhákról lesz szó, hanem énképről, világhoz való viszonyról, kapcsolatokról, párkapcsolatról is. Az öltözködés onnan indul, hogy milyenek vagyunk belül. Középpontba kerül a lelkivilágunk, előtérbe helyezzük a nőiségünket, és ebből építjük fel a külsőt. Ha elégedettek vagyunk magunkkal, ez sugárzik kifelé, tulajdonképpen bármit felvehetünk, akár egy zsákot is derékon spárgával megkötve, akkor is jól fogunk kinézni.

Kovács Delinke tapasztalatai szerint a face to face beszélgetés mindenkinek jót tesz, ha zártabb, ha nyitottabb a vendég személyisége, a végén le­lazultan, kisimultan mennek el tőle. Az alapgondolat az, hogy nem kell feltétlenül sok pénz a jó ruhatár kialakításához, akárhonnan beszerezhetjük a ruhákat – turkálóból is –, a lényeg, hogy saját magunkat tudjuk képviselni az öltözködésünkben. Ehhez tudni kell, kik vagyunk, mit gondolunk magunkról, mit akarunk kifejezni, és azt hogyan – milyen színekkel, fazonokkal, szabásokkal – tudjuk megjeleníteni. Lendületes megjelenést adhat egy egyszerű farmer ropogós fehér inggel és egy klassz rúzzsal. A pozitív visszajelzésekre mindenkinek szüksége van, ebből táplálkozhat a magabiztosság. Nemcsak vállalkozók, vezető beosztásúak kérnek stílustanácsot, a mindennapi nők számára is fontos, hogy jól érezzék magukat, nem önzőség a saját jóllét.

A gyermekvárás körüli alakváltozások nemcsak fizikailag, hormonálisan terhelik meg a szervezetet, a lélekben is nyomot hagy az önbizalom-hiányos állapot, az, hogy nem az elvárt szépségfokozatban üzemel a kismama. Van, aki a várandósság alatt hízik meg, van, aki a szoptatás alatt, más utána, nem könnyű elérni, hogy valaki visszanyerje az alakját. Már csak azért sem érdemes sok pénzt költeni ilyenkor ruhára, mert ez egy átmeneti időszak – tekintsük annak –, nézhetünk a nagy pocakkal viselt kismamaruháinkra is más szemmel szülés után: fel lehet-e venni egy övvel, egy sállal, hogy csajosabb legyen?

Kovács Delinke az anyukáknak azt javasolja: egy jó rúzs a legrosszabb napokat is feldobja
Fotó: Cseh Gábor

Új darabok beszerzésében a stylist feltétlenül javasol egy bokavillantós chino nadrágot, amit pólóval, pántos felsővel, sportcipővel és bőrkabáttal is lehet viselni. Mégse mackónadrág, és nem is a megszokott cicanaci, ugyanakkor kényelmes és rugalmas, le lehet követni benne a gyerek mozgásait, akkor is, ha „földre kerülünk”. Sokan azért nem szeretik ebben az időszakban a szoknyát, ruhát, mert az is benne van, hogy négykézláb kell mászni a pici után a játékszőnyegen. Ezért legyen legalább három nadrágunk, köztük egy farmer, aminek az övtartójába színes sálat is fűzhetünk, és már fel is van dobva, sokkal felszabadultabb a megjelenés. A körte vagy H alakúak is jótékonyan vezethetik a tekintetet, ha alkalmaznak egy-egy vékony övet a ruháikon.

Szülés után (és terhesség alatt is) jó szolgálatot tesznek a tunikák, hozzá egy jogging kifejezetten divatos öltözéknek számít.

– Az öltözködés optikai varázslás – fogalmazott Kovács Delinke. – Amivel nem vagyunk elégedettek, elrejtjük, ami szép, arra tereljük a figyelmet.

A nők átlagmagassága 160–168 centiméter, a V-kivágás mindenkinek jól áll, mert nyújt. A gumival húzott aljú vagy az átlapolós, megkötős blúzok elrejtik a hasat. Ha alkalomra megyünk, nyugodtan húzzunk Bridget Jones-bugyit, ami slankít. Nagy titok a mell alá felhúzott feszes harisnya, ez is áramvonalassá tesz. A nagy mintás ruhadarabok nem előnyösek, mert azt a testrészt, amire a minta kerül, felnagyítják. Minél apróbb mintás egy blúz, annál jobban rejt. A pamutos jellegű blézerek gyermekbarátok, mert lehet őket mosni, ha kiköt a gallérjukon egy-egy böfi… Ez is komoly szempont a sok között, amit figyelembe kell venni egy anyukának. Divatosak most a bő szárú, lenge nadrágok is, amik megint csak sokaknak jól állnak.

A sminkek világából legalább a rúzshasználatot érdemes megtartani anyukaként is, annyira nem siethetünk, hogy ne legyen időnk színnel kiemelni a szánkat: egy megfelelő árnyalatú, hozzánk illő jó rúzs a legrosszabb napokon is jót tesz, szépnek érezhetjük magunkat. Ha van tíz szabad percünk, egy-egy új körömlakkot is érdemes kipróbálni.

A coach azt mondja: engedjük meg magunknak az időt a feltöltődésre, szánjunk pénzt magunkra; ebbe az öltözködés is beletartozik. Hogy az anyuka jól van-e, boldog-e, az az egész család számára fontos. A stylist ehhez hozzáteheti a magáét színtanácsadással, alkatelemzéssel, gardróbrendezéssel. De megkérdezhetjük a párunkat is, hiszen ő az, aki látott már minket mindenben és minden nélkül is, és feltehetőleg ő az, akinek most is tetszeni akarunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában