Novákfalva nem zárt be

2020.08.04. 07:00

Bérlőváltás után vita és indulatok Velemben – Utánajártunk, mi zajlik a háttérben

A régi bérlőnek felmondtak Novákfalván, már megvan az új üzemeltető, a régi szerint jogtalanul működik az üdülőfalu. Utánajártunk, mi zajlik a háttérben.

Tóth Kata

Novák Tamás tulajdonos az egyik apartmanház rossz állapotú fakorlátját mutatja

Fotó: Unger Tamás

„Novákfalva részünkről bezárta kapuit, a tulajdonos döntése miatt azonnali hatállyal” – ez a mondat volt olvasható még másfél hete is az üdülőfalu Facebook-oldalán. A bejegyzés írója azt kérte, akinek foglalása van, azonnal mondja le. Továbbá jelezte, hogy a befi zetett előlegek visszatérítése folyamatos.

Valóságos kommentháború kezdődött a poszt alatt: a helyzet miatt bizonytalan vagy csalódott vendégeken és a szép emlékű velemi nyaralásaikat felemlegető hozzászólókon kívül elkezdődött az adok-kapok: az egyik fél állította, hogy a szálláshely nem zárt be, új bérlővel folytatódik tovább a története. A másik szerint, ha van is új bérlő, annak nem lehet működési engedélye a falu üzemeltetésére.

Az eredeti bejegyzés és a hozzászólások azóta eltűntek a közösségi oldalról – megkérdeztük hát az érintetteket, mi a helyzet most a létesítményben, és főleg, mire számíthatnak, akik a pihenés reményében ott foglaltak szállást.

Novákfalva nem zárt be, csupán felmondtak a korábbi bérlőnek, és új bérlő vette át a helyet. Jelenleg nagy erőkkel zajlik a felújítás, a falu maga működik – így lehet összefoglalni a tulajdonosok, Novák Tamás és a fia álláspontját. A keresztény magyar állam alapításának 1000. évében, 2001 októberében megnyílt Novákfalvát annak idején megálmodó, most 77 éves vállalkozóval az üdülőfaluban találkoztunk.

Novák Tamás tulajdonos az egyik apartmanház rossz állapotú fakorlátját mutatja
Fotó: Unger Tamás

– Valóban felmondtuk a bérleti szerződést július 9-én Novákfalva üdülőfalura, a velemi Gomba vendéglőre és a borospincére, és hivatalosan birtokvédelmet kértünk. Már tavaly novemberben jeleztünk a volt bérlőnek, aki minden bejáráskor fogadkozott: elvégzi a szükséges javításokat, tökéletesen helyrehozza a dolgokat, de ebből soha semmi nem valósult meg, sőt, még tovább pusztult a falu. Jegyzőkönyvünk mindenről van, amit veszni hagytak. Régen érett a felmondás, és ezt jeleztük is – hallottuk Novák Tamástól.

Állítása szerint ő soha nem kért mást, csak, hogy azt tartsák be, ami a szerződésben szerepel. Eszerint az állagmegóvás a bérlő felelőssége volt, ennek ellenére ők, a tulajdonosok adták az alapanyagot a szükséges beruházásokhoz. Mivel a szerződésben foglaltak nem teljesültek, kénytelen volt lépéseket tenni. Arról is tájékoztatott, hogy 2020. július 30-ával az érintett kft. működési engedélyét azonnali hatállyal visszavonta a jegyző. Novák Tamás azt mondja, nem szereti a sárdobálást, „alkotó emberként ez távol áll tőle”, a lényeg a fejlesztés, ezért is kellett a váltás.

Azt, hogy látszottak a viharfelhők, a volt bérlő, a miskolci Tóth Csaba sem tagadja. (Testvére annak a kft.-nek az ügyvezetője, amin keresztül a foglalások történtek, ám őt nem értük el telefonon.) A július 9-én kelt felmondásra viszont egyáltalán nem számított, hiszen mint mondta, két héttel korábban Novák Tamás még azt mondta a szemébe: nyugodtan csinálja végig ezt a szezont, októberben majd átbeszélik a továbbiakat. – 2012 óta béreltem az üdülőfalut. Négy-öt évig csak azon dolgoztam, hogy felfejlesszem a korábbi bérlők után, akik lerabolták. 2018-ra jutottunk el oda, hogy nullszaldósak lettünk.

Mindeközben a Novák család komoly összeget kapott bérleti díjként havi, éves szinten – mondta a férfi. Szerinte egyértelműen a tulajdonosi kötelezettségek elmulasztása miatt jutottak idáig. – Novák Tamás nincs tisztában azzal, hogy az állagmegóvás nem felújítást jelent, hanem, hogy jó gazdaként kell fellépnem az üdülőhely érdekében. Ő ehelyett velem akarta felújíttatni a faluját. Állítja: határozott időre szóló bérleti szerződése volt 2021. november 1-jéig.

Mégis, egyik napról a másikra mondtak fel neki: július 9-én közölték vele, hogy 10-én mennie kell. Zár alá vették mindenét. A konyhában az összes eszközét lefoglalták, valamint egy autót, illetve egy másik egység berendezését is. A Gomba vendéglőt is ő bérelte, beszakadt a tető, azt azért nem tudta üzemeltetni, mert Novákék feladata lett volna a rendbetétele, de nem tették meg. Amíg perben áll velük, a működési engedélyeket nem adja le. Nem az új bérlőt akarja ellehetetleníteni, hanem igazságot akar, hangoztatta Tóth Csaba. Hozzátéve, hogy ő vevő lett volna arra, hogy átadja a vendéglistát, a foglalásokat, a működési engedélyt. Várta, hogy az új bérlő felhívja, de ez nem történt meg. A már befizetett előleget, akinek tudta, visszautalta, ám miután a tulajdonosnak elutalta az utolsó havi bérleti díjat is, a cége rossz helyzetbe került. Azt ígéri, mindenki vissza fogja kapni a pénzét, csak türelmet kér.

Mindeközben az új bérlő, Takács Gábor, akivel ugyancsak Velemben találkoztunk, hangsúlyozza: a ­Novákfalva üzemeltetésből származó haszon, a gazdasági előnyök egész egyszerűen nem érdeklik. Ő a környezet, a történelem, a magyarság, az ügy miatt vállalkozott a feladatra, amit az üdülőfalu képvisel. Két éve járt itt, megérintette Novákfalva. Egy köztes kapcsolaton keresztül összefutott Novák Tamással, és jelezte: ha lehetőség adódik, szívesen bérelné a helyet. Már a magyarság történelmének emléket állító Korona Galériát is átvették. Augusztusban, a Trianon-évre tekintettel ott már művészeti tábort terveznek.

Amikor néhány napja az üdülőfaluban jártunk, maga a tulajdonos felügyelte a helyreállítási munkákat: pótolták a zászlókat, az oszlopok levert tábláit. Amit kellett, újrafestettek, növényeket ültettek, szépülnek az apartmanházak, mindenütt látszik a megújulás, ahogy közeledünk az étteremhez, a székelyudvarhoz, kemencékhez. A jurtamúzeumban Kerkai Zalán festőművész húszméteres körképet készít, amelyen megelevenedik a pozsonyi csata.

Fogadhatnak vendégeket, de akik a korábbi foglalásokat intéző kft.-nél fizettek előleget, azok nem tudják elfoglalni a szállást. Először vissza kell kérniük a pénzt, és azt befizetni a jelenlegi üzemeltetőnek – mondták. Még nem tudnak viszont SZÉP-kártyát fogadni, annak átfutási idő kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában