turizmus és gazdaság

2020.08.03. 11:30

Biztató jövőképet akarnak adni a szlovén fiatalok számára Felsőszölnökön

Gyakran halljuk: a Szlovén-Rábavidéknek nagy szüksége van olyan fiatalokra, akik jól beszélik a szlovén nyelvet és képességeiket a szülőföldjük felvirágoztatása érdekében kamatoztatják. A 27 éves Kovács Tamás az egyike azon keveseknek, akik tanulmányaik végeztével ma már ezért a célért dolgoznak. Tamás egy éve a Szlovén Vidék Közhasznú Kft. egyik ügyvezetője, a Szlovén Mintagazdaság üzemeltetője.

Tersztyánszky Krisztina

Kovács Tamás a szlovén Rábavidéket egy csiszolatlan gyémántnak látja

Fotó: Szendi Péter

Tamás vegyes házasságban született, édesapja magyar, édesanyja, Kovács Andrea a Magyarországi Szlovének Szövetségének az elnöke.

– Gyermekkoromban édesanyám és a felsőszölnöki nagymamám is folyamatosan szlovénül beszélt velem, természetes volt, hogy megtanuljam ezt a nyelvet – idézi a kezdeteket. – A szentgotthárdi általános iskolában és a gimnáziumban is tanultam szlovénül, közben fél évig a lendvai kétnyelvű gimnáziumban tanultam cserediákként. Ezalatt sokat fejlődött a szlovéntudásom, és fociztam is a NAFTA másodosztályú ifjúsági csapatában. Érettségi után egy évig Szlovéniában nyelvi előkészítőre jártam, ahol a világ minden tájáról jött emberekkel ismerkedhettem meg. Ekkor már körvonalazódott bennem, hogy a turizmusban szeretnék dolgozni.

Tamás végül a maribori közgazdasági egyetemen szerzett diplomát, turisztikára szakosodott. Négyen voltak Magyarországról – közülük egyedül ő maradt a szülőföldjén. Eredetileg ő is máshol képzelte el az életét, de 2015 augusztusában megnyílt a Szlovén Mintagazdaság, ahol az egyetemi gyakorlatai során egyre több tapasztalatot szerzett.

Kovács Tamás a szlovén Rábavidéket egy csiszolatlan gyémántnak látja
Fotó: Szendi Péter

Lépésről lépésre nyomon követte a szlovén kormány által létesített gazdaság fejlődését, mint alkalmazott, majd amikor tavaly nyáron felszabadult a működtető Szlovén Vidék Közhasznú Kft. ügyvezetői pozíciója, szívesen vállalta a feladatot. Mivel a társaság döntően kétféle területen tevékenykedik – ketten osztoznak az ügyvezetői poszton. A vidékfejlesztési pályázatokért inkább Hanzsek Viktória, míg a gazdaság és turizmus területéért Tamás felel.

– Rengeteg turisztikai lehetőséget rejt ez a tájegység – magyarázza a fiatal szakember. – Egy olyan ponton vagyunk, ahonnan tíz percen belül három ország kultúrájával ismerkedhet meg az utazó. Az én szememben a Szlovén Rábavidék egy csiszolatlan gyémánt. A mintagazdaságnál a turisztikai lehetőségeket évről évre határon átnyúló európai uniós pályázatok segítségével fejlesztjük. Így létesült a fitneszpark és a játszótér, a kemence és grillező hely, rövidesen pedig egy szaunaházat is felépítünk. Már elkészültek a tervei annak a bővítésnek, melynek során lent, az úthoz közel családias bungalókat és egy nagyobb foglalkoztató helyiséget szeretnénk kialakítani.

Határon átnyúló projektekkel fejlesztik évről évre a turisztikai kínálatot
Fotó: Szendi Péter

A mintagazdaság fontos küldetése, hogy segítse a helyi kistermelők tevékenységét, termékeik piacra jutását, mintegy kapocs szerepét töltse be a számukra. A helyi almatermés hasznosítását szolgáló Alma-lak után rövidesen egy helyitermék-bolt nyitását is tervezik, hosszabb távon pedig már egy vágóhíd és egy olajütő létesítése is szóba jött. Kovács Tamás komoly reményeket fűz az ez évben induló Rábavidék fejlesztési programhoz, melynek egyik fő célkitűzése a helyi kisvállalkozások ösztönzése. A program támogatását a szlovén kormány még nem fogadta el, így a gazdaság működését bemutató rendszeres beszámolók mellett az ügyvezető feladata az is, hogy a támogatás pozitív megítélése érdekében érveljen az anyaországban, magas rangú döntéshozók előtt.

– Hatalmas kihívás, hogy olyan találkozókon vehetek részt, ahol ennek a vidéknek a jövőjéről hoznak döntéseket. Tagjai vagyunk például az Agra Slomaknak, a határon túli szlovén agrárszervezetek szövetségének. A közös munkánk célja a mezőgazdasági tevékenység fejlesztése az egyes országokban élő szlovén kisebbségek körében. Az együttműködés egy másik fóruma az Alpok-Adria Hálózat, amely több országban élő szlovén fiatalok képzésére specializálódott.

Ami a fiatalok aktivitását és anyanyelvismeretét illeti, Tamás nem pesszimista. Igaz, hogy az ausztriai munkalehetőségekkel nehéz felvenni a versenyt, de ma már többen dolgoznak azon, hogy lehetőséget, biztató jövőképet teremtsenek a Rábavidék fiataljai részére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában