Évekkel ezelőtt mérgesedett el a viszony a két faluvégi ház lakói között

2020.08.25. 14:00

Elhúzódó szomszédviszály Pecölben

Kibékíthetetlennek tűnik az ellentét két faluvégi ház lakói között. Lapunkat Türk Árpád kereste meg, mondván, a nyilvánosság az utolsó mentsvára. Azt állítja, hogy zaklatja családjukat a szomszéd, nem hagyja őket élni.

Tóth Kata

Türk Árpád veszélyben érzi a családját. Mint mondja: nem érti, mi a baja velük a szomszédnak, hiszen ők senkit nem bántanak

Fotó: Unger Tamás

2002-ben költöztek Pecölbe Türkék. Egy év sem telt el, máris kirobbant az első vita: hangosan ugatott a kutyájuk, ezt sérelmezte szerintük a szomszéd. Úgy emlékeznek, akkoriban kezdte el zaklatni a családot, és azóta kisebb-nagyobb kihagyásokkal folyamatosak a mocskolódások. Az utóbbi három-négy év történései azonban minden határon túlmennek, panaszolja olvasónk. – Három éve egy vihar alkalmával 10-12 cserepet ledobott a szél a tetőnkről. Egy évbe telt, mire visszakerülhettek a cserepek a szomszéd oldalán, mert akadályozta a munkát. Két éve augusztusban a kertben kaszáltam, a kisfiunk kinn játszott a kertben, a feleségem is velünk volt. Már befelé tartottunk a házhoz, amikor arra lettünk figyelmesek, hogy a szomszédban italoztak, az egyik vendég torkaszakadtából üvölteni, fenyegetőzni kezdett – halálosan megfenyegetett, mindezt a gyermek végighallgatta. A szóváltás tettlegességig fajult, bírósági ügy lett a dologból.

Azt mondja, reggel 6-kor fűnyírózik, flexel a szomszéd, nemrég pedig egy döglött madarat akasztott fel a fára, ettől is megijedtek a gyerekek. Türkék szerint a célja egyértelműen az, hogy a családfőt börtönbe juttassa. Pálfordulást vettek észre a másik szomszédjukon, akivel eddig jóban voltak: a két férfi most ellenük szövetkezik, mondják. Úgy érzik, sehonnan nem kapnak érdemi segítséget: fordultak már a rendőrséghez, jártak a bíróságon, a gyermekvédelemnél, a jegyzőnél – szerintük mindenki becsukja a szemét.

Kíváncsiak voltunk, hogy a szomszéd hogy látja a történteket. Miután Türkéknél jártunk, becsöngettünk hozzá. A 72 éves Dávid László azt állítja, életében nem bántotta a szomszédot. Sőt, sokáig mindent ő csinált meg nekik, a javításokat például a házfalon, furcsállja, hogy a segítségért ez a köszönet.

– Eddig négyszer fenyegettek meg halálosan. Például amikor nézeteltérésük volt az egyik barátommal, mégis én ittam meg a levét, mert nálam volt az összejövetel. Legutóbb is, kétszer egymás után, amikor a másik szomszédjukkal, Szele Tamással beszélgettem. Akkor azt kiabálta, hogy megveret és betörnek a házamba. Engem is zavar a rossz viszony, de nem szólok, inkább elfordulok, ráhagyom. Ő viszont becsmérel, amikor csak lát – mondja Dávid László.

Elismeri, hogy légpuskával lőtt, de csak a madarakra célzott. Gyümölcséréskor valóban akasztott a fára egy döglött seregélyt, de csak, hogy elriassza a többi madarat. Szerinte egymást hergelik a szomszédban a családtagok, és mindenbe belekapaszkodnak, csak, hogy börtönbe juttassák őt. Márpedig ezt nem hagyja: akármeddig elmegy, harcol az igazáért.

Türk Árpád veszélyben érzi a családját. Mint mondja: nem érti, mi a baja velük a szomszédnak, hiszen ők senkit nem bántanak Fotó: Unger Tamás

Közben feldúltan érkezik Szele Tamás, aki, mint megtudtuk, köztiszteletben álló polgára Pecölnek. Neki állítólag múlt hétfőn reggel azt kiabálta Türk Árpád, hogy „kihúzza kezét-lábát”. Fenyegető hangú SMS-eket mutat, amiket Árpád feleségétől kapott: azt sérelmezik Türkék, hogy jóban van Dávid Lászlóval, és rájuk beszélnek. Szele Tamás osztja Dávid László véleményét: amit Türkék állítanak velük kapcsolatban, annak fele sem igaz. Neki is elege van a rágalmazásból, azt fontolgatja, polgári pert indít, ha nem javul a helyzet.

Végül Mándli János polgármestert kérdezzük, aki természetesen hallott az elhúzódó szomszédvitáról.

– Ha olyan ügyről lenne szó, amelybe a törvény erejénél fogva be kellett volna avatkoznia az önkormányzatnak, megtettük volna. Ebben a magánjellegű vitában azonban nem járhatunk el, nem vagyunk hatóság. Ilyenkor a rendőrségnek kell jelezni, az ő hatáskörük az ügy.

Mándli János ettől függetlenül hosszan beszélt minden érintettel. Többször jelezte a körzeti megbízottnak, utasítsa rendre a feleket, maga pedig próbálta őket békíteni. Igazságot tenni nem tud, de az a terve, hogy az érintetteket a hivatalba invitálja abban a reményben, hogy a beszélgetés végén kezet fognak. A római pápa is megbocsátott a merénylőjének, mondja, ez jó kiindulópont a béküléshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában