Eredményekről és problémákról a Parkerdei Kertbarát Egyesület közgyűlésén

2020.08.26. 07:00

Gondoskodnak a területükről, kőzúzalékot terítettek Szombathelyen

A márciusban a járványhelyzet miatt elhalasztott közgyűlését augusztusban pótolta a Parkerdei Kertbarát Egyesület. A Berzsenyi Dániel Könyvtárban megtartott rendezvényen a 450 egyesületi tag közül harminc kiskerttulajdonos vett részt.

Tersztyánszky Krisztina

A volt erdészháztól a kiskertek felé vezető, meglehetősen leromlott útszakaszon tegnap kőzúzalékot terítettek

Fotó: Cseh Gábor

A közgyűlés hivatalos napirendi pontjai előtt Patyi Gábor, a Fekete fenyves dűlői területen működő vízmű tulajdonosa tájékoztatta a tulajdonosokat arról, hogy szeptemberben 30 millió forint értékű beruházást végez a hálózaton. Az októberben esedékes vízóra-leolvasás pedig az utcamegbízottak feladata lesz. A megnövekedett vízigénnyel kapcsolatban Molnár Lajos elnök megjegyezte, hogy a kiskertesek által benépesített terület lassan lakóparkká kezd átalakulni. Egyre többen laknak kint életvitelszerűen, míg mások bérbe adják ingatlanukat, vagy épp vállalkozási telephelyet létesítenek rajta. Nemes Miklós megbízott séi jegyző erre reagálva elmondta, hogy négy bejelentett cégről tud, ez azonban a hatóságnak is problémát jelent, mivel a kiskertek között húzódó utak nem hivatalos utcák, így az itt megadott címek fi ktívek. Akadt tulajdonos, aki nehezményezte, hogy a séi önkormányzat keveset költ az utakra, amire az volt a válasz: akkor tudna a falu több támogatást adni, ha adót vetnének ki a kiskertekre.

A továbbiakban, immár rátérve a közgyűlés napirendi pontjaira, Molnár Lajos elnök beszámolt a 2019. évi tevékenységről. Elmondta többek között, hogy az utak karbantartására tavaly összesen egymillió 189 ezer forintot költött az egyesület. Szólt a nagy sikerű Legszebb kert versenyről, a szemétszedő akciókról, a palántavásárról, illetve arról, hogy jó kapcsolatot ápolnak a Váci Mihály utcai nyugdíjasklubbal, a Parti Kertészettel, a szombathelyi Civil Kerekasztallal, a Herman Ottó Szakközépiskolával és a Klapka György Lovas Polgárőr Egyesülettel. Az eredmények mellett megemlítette a nehézségeket is: még mindig több mint félszázan tartoznak a tagdíjjal, felszólításokkal kell ostromolni az elhanyagolt parcellák tulajdonosait. Arra kérte az egyesületi tagokat, mindenki hagyja meg a vezetőségnél az elérhetőségét, hogy egy esetleges betörés, tűzeset vagy más rendellenesség esetén haladéktalanul tudják értesíteni az ingatlan tulajdonosát.

A volt erdészháztól a kiskertek felé vezető, meglehetősen leromlott útszakaszon tegnap kőzúzalékot terítettek Fotó: Cseh Gábor

A pénzügyi gazdálkodásról szóló jelentés meghallgatása után az elnök részletesen ismertette a 2020. évre vonatkozó munkatervet, a feladatok anyagi vonzatával együtt. Új tennivalóként merült fel a közvilágítás kiépítésének előkészítése, illetve az is elhangzott: kérni fogják az illetékeseket, hogy legalább naponta két helyi buszjáratot a téli időszakban is indítsanak a Parkerdő irányába. A közgyűlésnek a határozathozatal is feladata. Ezúttal az elnökség javaslata alapján a tagság megszavazta, hogy az éves tagsági díj 2021. januárjától évi 5900 forint legyen tulajdonosonként, míg azok a kertesek, akik nem tagjai az egyesületnek, hatezer forintot kötelesek fizetni úthasználati díj fejében. Azt viszont gazdasági okokra hivatkozva egyhangúlag elutasították, hogy a szombathelyi egyesület tagként csatlakozzon a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetségéhez.

A hozzászólások jól leképezték, hol szorít a cipő. Volt, aki a vezetékes víz homokosságára panaszkodott, ám a vízügyi szakember megnyugtatta, hogy ez csak az új bekötések miatti átmeneti szennyeződés lehet. Sokak számára okoz bosszúságot, hogy a parcellautakon előírt 30 km/órás sebességkorlátozást az autósok gyakran nem tartják be, felverik a port, rontják az utak állagát. Molnár Lajos elnök azt kérte, hogy az ilyen eseteknél írják fel a száguldozó autó rendszámát, és juttassák el hozzá további intézkedés végett. Néhányan javasolták az utak lezárását, sorompózását. Megtudták azonban, hogy a forgalom elől nem elzárt magánutakról van szó, amiket nem lehet lezárni.

A közgyűlés egyik záróakkordjaként újból elhangzott, hogy a kerttulajdonosok által használt utak tulajdoni viszonyai eltérőek. Az észak-déli főút és három másik utca a séi önkormányzat tulajdona, ennek gondozását a község önkormányzata százezer forinttal támogatja évente.

Az egyesület által birtokolt parcellautak javítását Majtényi László megyei közgyűlési elnök a saját keretéből segíti ugyancsak százezer forinttal.

A volt erdészháztól a kiskertek felé vezető út egy szakasza viszont a szombathelyi önkormányzat tulajdona. Frissen érkezett a hír, hogy ennek a meglehetősen leromlott állapotú szakasznak a javítására dr. Nemény András polgármester saját keretéből kétszázezer forintot juttatott az egyesületnek. Az ezen összegből vásárolt kőzúzalékot épp tegnap terítették el az egyesület tagjai az érintett útszakaszon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában