Az uszadék még torlódik a volt Rőzse-gát fölött

2020.08.07. 07:00

Három méterrel tetőzött csütörtökön virradóra a Rába folyó Körmendnél

Három méterrel tetőzött csütörtökre virradóra a Rába folyó, azóta folyamatosan apad. A Bárka-háznál jártunk, ahol dolgoznak a szakemberek.

Merklin Tímea

20200806 árvízi helyzet, Hercsel Róbert a vízügíi igazgatóság munkatársa, Körmend, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szerda reggel még azt jelezte előre, hogy Körmendnél a tetőzés csütörtökön hajnali öt órakor várható 420, illetve plusz-mínusz 20 centiméterrel. A mérőcsoport vízhozamméréseket végzett az alsóbb szelvényekben, és azok azt mutatták, hogy az árhullám jelentősen ellapul. Szerda estére módosították a vízállás-előrejelzést: 300, illetve plusz-mínusz 10 centiméterre.

Csütörtökön reggel a Rába-parton, a Bárka-háznál Hercsel Róbert szakaszmérnök, a vízügyi igazgatóság munkatársa elmondta, hogy ez valóban így is történt, lényegesen alacsonyabb szintű volt a vízállás, mint amit vártak az újabb árhullámnál. A magasabb vízszintre készültek, ezért a folyó ezen partszakasza mellett szorítógátat építettek. A kivitelező vállalkozó emberei a vízügyi igazgatóság szakembereinek irányításával dolgoztak, dolgoznak. A folyó szépen apad, a munkaterületen nyugalom van, szivattyúzzák a belterületi csapadékvizet a közeli Büdös-árokból.

A Büdös-árok szivattyúzása a Bárka-ház mellett
Fotó: Szendi Péter

A Rőzse-gátnál a 80–100 méter hosszú uszadék nem a napokban torlódott fel, hanem hetek óta halmozódik; arra a kérdésre, hogy ez mennyire veszélyes, átszakíthatja-e a gátat, arról a mérnök elmondta, valószínűleg nem fogja átszakítani, de valóban problémát jelent, a megoldáson dolgozik az igazgatóság, egyeztetést kezd a gát privát tulajdonosával.

Megkérdeztük a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóságot, hogy mi lesz az eljárás az egykori Rőzse-gátnál felhalmozódott hatalmas mennyiségű uszadék eltávolítása érdekében? Mikor szólítják fel a tulajdonost, aki tudomásunk szerint egy osztrák, hogy tegyen valamit. Milyen munkagépek szükségesek a hatalmas fák eltávolításához? Mennyibe kerül a munka? Ki fogja elvégezni? Mivel az összetorlódott uszadékban nemcsak nagy fákat, de piros műanyagcsövet is láttunk, elképzelhető-e, hogy az M8-as út menti építkezés kétoldali kavicsbányáitól mosta ki a víz? Elképzelhető-e, hogy az árhullám azért nem jött a várt lökettel, mert a bányák „benyeltek” sok vizet Körmendig? Szerettük volna azt is tudni, hogy mi a helyzet a Rába teljes Vas megyei szakaszán, hogy átfogó képet adhassunk.

Hercsel Róbert vízügyi mérnök a szivattyúgépházban
Fotó: Szendi Péter

Az igazgatóság azt a tájékoztatást adta, hogy a Rába folyón most levonulóban lévő árhullámmal a szokásosnál több uszadék érkezett, megváltoztatva az árhullám levonulását is, amelyet a kavicsbányák érdemben nem befolyásoltak. Az árvizekkel az uszadék mellett a Rábán is érkezik hulladék, amelynek az eredetét nem ismerik.

Tény, hogy az uszadéktorlaszok a folyón az árvízveszélyt fokozzák, a vízitúrázást nehezítik, veszélyessé teszik, egyes esetekben akár el is lehetetlenítik, vagy a testi épséget veszélyeztethetik. A következő pár hétben drónos felderítéssel mérik fel a Rábát, kijelölik a torlasszal érintett kritikus helyeket, beavatkozási tervet készítenek. A körmendi duzzasztónál feltorlódott uszadék eltávolítása – a mennyisége és elhelyezkedése miatt – rendkívül költséges, csak komoly gépparkkal lehet a munkát elvégezni. Az igazgatóság felméri a munkákat, és a forrás biztosítására megteszi a szükséges lépéseket. A körmendi erőmű tulajdonosával egyeztetést kezdeményeznek a költségek megosztásáról. Hogy érzékeltessék a munka volumenét, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság azt az információt osztotta meg összehasonlításképpen, hogy 2020 áprilisában az Ikervár melletti Rába-szakaszon egy hasonló nagyságú torlaszt mintegy 40 millió forintos költséggel sikerült megszüntetni.

Korábban írtuk:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/arvizkeszultseg-kormendnel-valtoztak-az-adatok-mutatjuk-mikor-tetozik-a-raba-4176131/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában