Gyakran látni: a motorosok kétes helyzetekbe is vakmerően belemennek

2020.08.28. 17:30

Kevesebb a motoros baleset Vas megyében

Sokszor jobban felkapjuk a fejünket egy motoros balesetre, mert sajnos látványosabbak, súlyosabb sérülésekkel végződnek, hiszen nincs ott az autó karosszériája, az utastérbe szerelt légzsák, csak a protektoros ruha nyújt(ana) védelmet.

Lóránt András

Fotó: Horváth Balázs

Megyénkben legutóbb július végén történt súlyos motoros baleset. Szombathely határában a Bogáti út és 87-es főút kereszteződése előtt a megengedett sebességnél jóval gyorsabban haladva kezdett egy motorkerékpáros két kocsi előzésébe a tiltó tábla ellenére, a záróvonalat figyelmen kívül hagyva. A kereszteződésből kihajtó autós a védett útról lassan érkező két gépjárművet még látta, de a takarásból felbukkanó motorost későn vette észre, elkerülhetetlen volt az ütközés, ami súlyos sérülésekkel végződött. A táplánszentkereszti férfit a helyszínen újra kellett éleszteni, amiben a nagy sebesség és a közúti közlekedési szabályok semmibe vétele mellett az is közrejátszott, hogy a motorvezető megfelelő felszerelés nélkül a karambol helyétől negyven méterre esett árokba.

Ez az eset rámutat arra, pillanatok alatt megtörténik a baj és nem csak a KRESZ betartása, hanem a megfelelő koncentráció, a szituációk gyors felmérése is szükséges az elkerülésükhöz. Gyakran látni, hogy néhány motoros kétes helyzetekbe is vakmerően belemegy, gondolva a sebessége és a gyorsabb helyváltoztatási képessége miatt könnyedén megúszhatja. Megkérdeztük a Vas Megyei Rendőr-főkapitányságot, hogy milyen típushibákból adódnak a motoros balesetek. A motorkerékpár-vezetők részéről a balesetek elsősorban a sebesség nem megfelelő megválasztása, és a szükséges követési távolság be nem tartása miatt következnek be. Azoknál a baleseteknél, amelyeknél nem a motoros az okozója a baleseti okoknál az irányváltoztatás, az előzési szabályok, valamint a haladási és az elsőbbségi jog megszegése áll az élen – tudtuk meg a Vas megyei rendőrség sajtószóvivőjétől.

Fotó: Horváth Balázs

A rendőrség munkatársai folyamatosan értékelik a baleseti statisztikákat, amikből azt is megállapították, hogy melyek Vas megyében a kifejezetten balesetveszélyes útszakaszok: a 84-es számú főút – különösen a Sajtoskál-Tompaládony-Rábapaty, valamint a Gérce-Káld közötti –, a 87-es számú főút – elsősorban a Szombathely-Kőszeg közötti szakasza–, valamint a 86-os számú főúton leginkább a Szombathely-Körmend közötti útszakasz.

Jó hír, hogy a tavalyi év ugyanezen időszakához viszonyítva csökkent a motoros balesetek száma, legalábbis a rendőrség statisztikái szerint, hozzátették, hogy nem minden közlekedési baleset jut a tudomásukra. A legtöbb fent említett útszakaszon kint van a figyelemfelhívó tábla – „Figyelem! Balesetveszélyes útszakasz”, de nem csak azt látva kell fokozott óvatossággal közlekedni motoron ülve.

Korábban írtuk:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/motorbaleset-szombathely-hataraban-ujraelesztik-a-motorost-4154204/

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/figyelmetlen-motorost-utottek-el-szombathelyen-4170845/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában