Kiemelt szerepben a laptop és a tablet

2020.08.25. 07:00

Vas megyében is készülnek a családok az iskolakezdésre

Bár a tervek szerint hagyományos lesz az évkezdés, könnyen lehet, hogy néhány héten belül az iskoláknak át kell állniuk a digitális oktatásra. Családokat faggattunk az iskolakezdésről: már javában zajlik az iskolaszerek beszerzése.

Tóth Dóra, Polgár Patrícia

Gáspár Luca és Gáspár Laura tegnap válogatta össze a tanszercsomagot: kezdődhet a tanév!

Fotó: Unger Tamás

A boltok szokás szerint akciókkal csábítják a vásárlókat. Egy Szombathely belvárosában található írószerbolt vezetője, Rozmán Zoltán elmondta: augusztus közepén ugrott meg kiemelkedően az üzlet forgalma, attól kezdve egészen szeptember első hetéig tart a roham náluk. A szülők általában felkészülten, listával érkeznek vásárolni.

De az olcsó háztartási és lakberendezési cikkeket kínáló üzletláncok is árusítanak tanszert. Itt tollat és ceruzát már 16 forintért, A/5-ös füzetet 40 forintért találtunk. A táskák és tolltartók tekintetében sem eresztették el túlzottan áraikat, akár pár száz forintért megvehetjük ezeket, de a legdrágább táska is 4300 forint. Kérdés, hogy ezek minősége mennyire hasonlítható össze a papír-írószerekben 10–20 ezer forintért árusítottakéval. Utóbbiakban egyébként tollat, ceruzát és füzetet a legolcsóbban százforintos darabáron, tolltartót akár ezer forinttól kaphatunk.

Gáspár Luca és Gáspár Laura tegnap válogatta össze a tanszercsomagot: kezdődhet a tanév!
Fotó: Unger Tamás

A nagyobb elektronikai üzletek is készülnek az iskolakezdésre, több boltban lehetett kedvezményesen laptopot és tabletet vásárolni. Az újra lehetséges digitális oktatás miatt ezek az eszközök most kiemelt szerepet játszanak. Hatvanezer forintért már megbízható laptopot, húsz–huszonötezerért tabletet, negyvenezerért komolyabb okostelefont is lehet beszerezni.

A Gáspár család iskolától kapott bevásárlólistával, négy gyerekkel érkezett vásárolni egy belvárosi írószerboltba. A legkisebb gyerek most kezdi az első osztályt, a legidősebb már az érettségire készül. Az édesanya, Gáspárné Horváth Zsanett elmondta: az elsőhöz szükséges felszereléseket körülbelül 40 ezer forintért tudták beszerezni, a második osztályos csomag 20 ezer forintból volt meg. Az online oktatás nekik sem volt egyszerű, fiuk, Gyuri pont az első osztályt fejezte így be. A technikai felszerelés szerencsére rendelkezésükre állt.

Földes Júlia és Földes Bence is tanévkezdésre készül Fotó: Unger Tamás

Földesi Júlia édesanyjával és testvérével szerezte be a tanszereket. Édesanyjukkal, Földesiné Komláti Diánával egyelőre csak a biztosan szükséges dolgokat vásárolták meg, ők még nem kapták meg az iskolától a tanszerlistát. Diána elmondta, nem olyan vészesek az árak, eddig 13 ezer forintot költöttek iskolaszerekre, ez nem nagyon tér el a tavalyitól, hiszen sok olyan dolog van – például a táska és a tolltartó –, amit már nem kell újra megvenniük. Az év végi online oktatás zökkenőmentesen ment náluk, Diána szerint a tanárok nagyon precízen végezték a munkájukat.

De most jó lesz újra találkozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában