alkotókat fogadtak

2020.08.12. 07:00

Kinyitott a művésztelep Szentgotthárdon – Szlovéneken kívül más országból nem fogadtak vendégeket

Idén a vírusveszély miatt csak szlovén és magyar résztvevői vannak a korábban sok országból alkotókat fogadó Nemzetközi Művésztelepnek, amelyet a Szlovén Kulturális és Információs Központban rendeznek ezen a héten.

Merklin Tímea

Maria B. Raunio, Magyarországon élő finn művész, Csuta György békési alkotó és Huszár Gábor polgármester az alkotótáborban Fotó: Szendi Péter

Fotó: © Szendi Péter

Az alkotótábor szervezője a Magyarországi Szlovének Szövetsége, a Lendvai Galéria-Múzeum és Szentgotthárd Város Önkormányzata.

– Tizenkilenc évvel ezelőtt indítottuk, és most is szervezői, fenntartói vagyunk az alkotótábornak, amelyet támogat a Határontúli Szlovének Hivatala és a Szlovén Kulturális Közalapítvány és a néhány éve társszervező Szentgotthárd város is – mondta a Magyarországi Szlovének Szövetsége elnöke, Kovács Andrea.

– Az alapgondolat az volt, hogy a szlovén és a magyar alkotókat összehozzuk, de a tábor minden évben kibővült más országbeli művészekkel is. Ázsiából, Afrikából, Amerikából és Európa minden országából voltak nálunk művészek a csaknem két évtized alatt. Idén is voltak orosz és indonéz jelentkezők, de a tizennégy napra előzetesen karanténba kellett volna vonulniuk, ami a táborral együtt három hetet jelentett volna, és ezt nem tudták vállalni.

Maria B. Raunio, Magyarországon élő finn művész, Csuta György békési alkotó és Huszár Gábor polgármester az alkotótáborban Fotó: Szendi Péter

A művésztelepet Gerics Ferenc vezeti, aki annak a Lendvai Várgalériának a vezetője volt korábban, amely szintén támogatónk – mondta el.

Huszár Gábor polgármestertől megtudtuk, hogy sokat töprengtek azon, mely rendezvényeket tartsák meg a vírusveszély és az abból adódó ­szűkös anyagi helyzet miatt, de ezt a tábort nem akarták elhagyni, mert „ami egyszer megáll, azt nehéz újraéleszteni”. Májusban sikerült egy pályázaton egymillió forintot nyerni, ebből tudta támogatni a város a művésztelepet. Amint mondta, ez az első alkalom, hogy a tábor előkészíti a jövő heti Lendvai Bronzöntő Műhelyt, ahol megöntik a most előkészített szobrokat, amelyek majd Szentgotthárd közterére, illetve belső közösségi tereibe kerülnek, miután bemutatják 0azokat egy közös novemberi kiállításon. Minden művész itt hagy két alkotást, egyet az önkormányzatnak, egyet a szlovének szövetségének. A tizenkilenc év alatt nagyon komoly gyűjteményre tettek szert, több száz – most raktározott – műalkotás vár méltó elhelyezésre. Szentgotthárd egyik hosszú távú terve egy galéria létrehozása, egy majd újonnan épülő épületben, amely ezek állandó bemutatóhelye is lenne, és tudnának kiállítási anyagokat cserélgetni a lendvai és a siklósi galériákkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában