hűségesen őrizték

2020.08.31. 07:00

Megújult, kibővült a Koronaőrző Emlékhely Kőszegen

Határon átnyúló projekt részeként adták át vasárnap délután a megújult és kibővült Koronaőrző Emlékhelyet.

Polgár Patrícia

Az átadón dr. Kovács Vilmos, Básthy Béla és Ágh Péter vágták át a nemzeti színű szalagot

Fotó: Ohr Tibor

Básthy Béla polgármester hangsúlyozta: boldog, hogy annál a táblánál állhat, mely hirdeti: a kőszegiek, ha lehet és nem tiltják, akkor nyilvánosan és büszkén, amikor pedig ezt nem lehetett megtenni, akkor titokban, de hűséggel őrizték a Szent Korona látogatásának emlékét.

Az átadón dr. Kovács Vilmos, Básthy Béla és Ágh Péter vágták át a nemzeti színű szalagot
Fotó: Ohr Tibor

Az átadóünnepségen részt vett dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka, aki rövid áttekintést adott a megjelenteknek arról, miért fontos a Szent Korona, illetve az a hely, ahol azt őrizték. Elmondta, hogy a magyarság egységének szimbóluma a második világháború alatt, 1944-ben érkezett meg először a városba, azon belül is az Árpádházi Szent Margit Iskolába. Onnan Velembe, majd később újra Kőszegre került vissza, akkor abba a koronaőrző bunkerbe, melynek kibővített és megújult változatát tegnap adták át.

Az ünnepség végén dr. Kovács Vilmos ezredes, Ágh Péter országgyűlési képviselő és Básthy Béla, Kőszeg polgármestere együttesen átvágták a nemzeti színű szalagot, majd Harangozó Vilmos plébános megáldotta az emlékhelyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában