Nyerteseket hirdettek

2020.08.20. 19:49

Sajtófotók: tizedszer – Díjátadóval nyílt meg a kiállítás a WSSZ aulájában (Fotógalériával)

A Weöres Sándor Színházban adták át csütörtökön a X. Szombathelyi Sajtófotó-kiállítás és Pályázat díjait. A tárlatot augusztus 28-ától tekinthetik meg az érdeklődők.

Vas Népe

Az időpont és a helyszín is változott: a koronavírus-járvány miatt március 15-én elmaradt kiállításmegnyitót augusztus 20-án rendezték meg – a pályázatra érkezett fotókat ezúttal Oroszi Csaba rendezte tárlattá a Weöres Sándor Színház aulájában.

A megjelenteket dr. Nemény András polgármester köszöntötte. Mint mondta, az idei év a koronavírus-járvány kapcsán azt is megmutatta, mennyire fontos, hogy legyen valaki, aki a kényszerből otthon maradó emberekhez – akár a fotóival – eljuttatja a külvilág híreit.

Az idei pályázatra 25 fotós 146 képet küldött, a zsűri – Benkő Sándor, Gáspár Gábor és Seres Péter fotóriporterek – ezek közül választották ki a kiállított mintegy hatvan fotót, köztük a díjazottakat.

 

Benkő Sándor zsűrielnök emlékeztette a jelenlévőket arra, hogy bár a pályázat és a kiállítás a magyar sajtó napjához, március 15-éhez kötődik, most is aktuális, hiszen augusztus 29. a magyar fotográfia napja – Magyarországon 1840-ben ezen a napon készült először nyilvános eseményen fénykép, vagy ahogy akkor nevezték: dagerrotípia.

Az idén a Hír/Esemény kategória győztese Nagy Jácint lett A győztes joga című fotójával. A Kultúra kategóriában Mészáros Zsolt „Sadness” Kiégve című felvételét díjazták, Sport kategóriában pedig Hornyák Emőke kapta a díjat Olló című fotójáért. A zsűri különdíjat ítélt Hódos Tamásnak Berepülés című fotójáért.

A Szombathelyi Sajtófotó-pályázatot 2011-ben rendezte meg először a szombathelyi önkormányzat, az ötlet Angyal Lászlótól, dr. Puskás Tivadar akkori polgármester kommunikációs vezetőjétől származott. A 2018 februárjában elhunyt Angyal László emlékét díj is őrzi, amelyet lánya alapított. A Veres Gábor szobrászművész által tervezett és készített díjat Angyal Réka Hódos Tamásnak adta át Berepülés című fotójáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában