Mérföldkő lehet az intenzív terápia

2020.08.05. 07:00

Úgy segíthet a hároméves vasi kislánynak, Emilinek, hogy az semmibe nem kerül

Emili lényegesen nagyobb próbatétellel érkezett a világra, mint egy átlagos kislány. Fejlődésében fontos mérföldkő lehet az intenzív terápia, amelyhez most ön is hozzájárulhat.

Budai Dávid

Fotó: Szendi Péter

Emili súlyosan, halmozottan sérült kislány. Múlt pénteken szülei, Nagy Veronika és Gombkötő Attila a Facebookon egy felhívást tettek közzé, amelyben kupakgyűjtésre buzdítják a segítő szándékú embereket, hogy az így befolyt összeget Emili intenzív borsóházas terápiájára fordíthassák.

Mikor Emili 2017 szeptemberében megszületett, még senki nem gondolta, hogy baj van, éppen olyan volt, mint minden egészséges újszülött, a fejét is szépen emelte. Három-négy hónap is eltelt már, mikor felvetődött a gyanú, hogy valami nincsen rendben, mert csak

nem akart hasra fordulni.

Öt hónaposan került a korai fejlesztőbe, ahol megállapították, hogy Emili izomzata testszerte gyenge, és valószínűleg probléma van a hallásával is. Az okokat azonban nem tudta senki. Később egy altatásban végzett vizsgálat igazolta a gyanút, miszerint Emilinek súlyos halláskárosodása van. A miértekről azonban most sem beszéltek az orvosok.

Hét hónapos volt, amikor hallókészüléket kapott, és kétéves, mikor a jobb fülébe implantátumot helyeztek, így arra a fülére elvileg már jól hall, Emili azonban nem igazán kommunikál, beszélni egyáltalán nem tud, de más módon is nehezen fejezi ki, hogy mit szeretne, tervben van, hogy megműtik a bal fülét is. Időközben újabb problémára derült fény, megállapították, hogy Emili epilepsziás.

Nála a tünetek legtöbbször kimerülnek abban, hogy remegni kezd a szeme, viszont ilyen apró rohamból akár száz is van egy nap. Azóta naponta háromszor gyógyszert kell szednie. Hogy mitől alakult ki nála ez a betegség is, arra megint csak nem kaptak magyarázatot. A különös az egészben, hogy nemcsak a terhesség, a szülés és az első egy-két hónap volt problémamentes, de a genetikai vizsgálat sem tárt fel semmilyen rendellenességet.

Egyelőre mindenki tanácstalan. Mindez persze a gyönyörű, barátságos kislányon nem látszik, láthatóan tetszik neki jelenlétünk, és érdeklődve figyel mindenre, amit csinálunk. Mint megtudjuk, az alvással nincs gond, viszont az evéssel már akadnak problémák, és nem arról van szó, hogy ne tudná megrágni az ételt, csak éppen nem tudja elmondani, hogy mit szeretne, így hiába volt a kedvence a vajas kenyér az egyik héten, a következőn az már egyáltalán nem biztos, hogy jó lesz.

Szülei és a nagymamák mindig készek arra, hogy Emili fejlesztése folyamatos legyen, állandóan vele vannak, és hetente öt alkalommal viszik a legkülönfélébb hallást és mozgást segítő foglalkozásokra. A cikkünk elején említett borsóházas intenzív terápiához is nagy reményeket fűznek, ami a mozgásán sokat javíthat, Emili ugyanis önállóan sem járni, sem ülni nem tud, a fordulás viszont már megy, a kúszással pedig most kacérkodik.

És hogy miért éppen kupakgyűjtés?

– Azt szerettük volna, ha az emberek úgy segítenek, hogy ez számukra semmilyen költséggel nem jár. Vannak nálunk sokkal rosszabb anyagi helyzetben lévők is, hasonló problémával, ezért mi pénzt nem kérünk – hangsúlyozta Veronika. Az alig egy hete közzétett felhívás óta a szülők rengeteg megkeresést kaptak, és már most megyeszerte létesültek gyűjtőpontok, ahol a kupakokat le lehet adni.

Mától kezdve ilyen gyűjtőpont a Vas Népe Széll Kálmán utcai szerkesztősége is. Emili szeptembertől óvodás lesz, mivel nem integrálható, a Micimackó óvodába fog járni, ahol egész nap szakemberek foglalkoznak majd vele. Szülei bíznak benne, hogy a kortársai között jól érzi majd magát és tovább fejlődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában